Simon Wiesenthalról elnevezett díjat alapítanak Ausztriában

Egy osztrák parlamenti bizottság egyengette az útját annak az évente kiosztandó új díjnak, amellyel antiszemitizmus elleni küzdelmet kívánják honorálni.

Simon Wiesenthal osztrák származású holokauszt túlélő és náci vadász volt. A róla elnevezett díjjal 17000 dollár pénzjutalom jár majd a kitüntetettnek. További két elismerést is kiosztanának majd évente Ausztriában, amellyel azokat jutalmazzák, akik a civil társadalomban fejtettek ki rendkívüli hatást az antiszemitizmus elleni harc vagy a holokauszt oktatása terén. E két díj fejenként 8500 dollár pénzösszeggel jár.

A tervezetet várhatóan ezen a héten fogadja el hivatalosan az osztrák parlament, írja a jta.org.

A cél, hogy bátorítsák azokat, akik hajlandók másokért cselekedni, mondta Wolfgang Sobotka, az osztrák alsóház elnöke. Sobotka elmondta, hogy két évvel ezelőtti izraeli útja során fogalmazódott meg benne a díj ötlete.

Simon Wiesenthal

„Simon Wiesenthal nagyszerű osztrák ember volt, aki élete során nem kapta meg a megérdemelt figyelmet”, mondta már többször korábban is.

Oskar Deutsch, bécsi zsidó közösség vezetője szerint a díj a Wiesenthal előtti tisztelgés jele, aki 95 évesen halt meg 2005-ben. Úgy vélte, a díj erősíti Ausztria és egész Európa elkötelezettségét a humánum irányába.

Az idei májusi statisztikák szerint emelkedik az antiszemita incidensek és bűncselekmények száma Ausztriában az elmúlt években.

A díj alapítását egyedül a szélsőjobboldali Szabadság párt nem támogatta.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp