Vannak még zsidók? Azt hittem már rég kiirtottuk őket

A német hadsereg egyes alakulataiban eluralkodtak a szélsőjobboldali és antiszemita nézetek. A honvédelmi minisztérium most megpróbálja megfékezni a szélsőségeseket a hadseregen belül.

Annegret Kramp-Karrenbauer német honvédelmi miniszter azután döntött egy német elitegység átszervezése és részleges felszámolása mellett, hogy kiderült az alakulatban eluralkodtak az antiszemita, szélsőjobboldali és xenofób vélemények. A KSK különleges bevetési egységnél tartott vizsgálatok több más szabálytalanságra is fény derítettek.

A német hadsereg KSK egységének tagjai

Kramp-Karrenbauer a szövetségi parlament védelempolitikai bizottsága előtt kijelentette, hogy „acélseprővel” tesz rendet az elit alakulatnál, mert minden eddigi kísérlet kudarcba fulladt. A katonai nemzetbiztonsági szolgálat vezetője, Christoph Gramm képviselők előtt arról beszélt, hogy a szélsőjobboldali nézetek terjedése adja a legtöbb munkát a szolgálatnak. Tavaly 600-nál is több esetben indítottak vizsgálatot. A legtöbbet a KSK alakulatnál, ahol a szélsőjobboldali elemek kiszűrését szolgáló erőfeszítések során rendre „a hallgatás falába” ütköznek.

A Deutsche Welle riportjából – amelyhez a HVG készített magyar feliratot – az is kiderül, hogy a KSK esete nem egyedülálló, a német hadseregen belül több egységnél is felütötte fejét az antiszemitizmus és a xenofóbia. Egy volt katona például arról mesélt, hogy szolgálati évei alatt volt olyan eset, hogy valaki egy zsidó viccet mesélt, mire egy másik katona közbeszólt:

„Micsoda? Azt mondod, hogy vannak még zsidók? Azt hittem már rég kiirtottuk őket. Ha nem, meg kéne próbálnunk még egyszer.”

A volt katona szerint az ilyen és ehhez hasonló antiszemita, rasszista megnyilvánulásokat eddig megtűrték, de legalábbis figyelmen kívül hagyták a német hadseregben. Akinek nem tetszik, az is jobbnak látja, ha csöndben marad, ha el akarja kerülni a kiközösítést. 

Egy nyugalmazott őrnagy pedig megerősítette, hogy a katonai vezetők vagy figyelmen kívül hagyják a bírálatokat vagy aktívan elhallgatják azokat. A korábbi tiszt szerint az eltusolás egyértelműen feljebbről származó utasítás, és egészen a politikusokig elér.

(hvg.hu, MTI)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp