Unorthodox szerzője: „a haszid ex-férjem is otthagyta az ortodox közösséget”

4 évvel azután, hogy Deborah Feldman kilépett a szatmári közösségből, a volt férje, akihez tinédzserként adták hozzá, szintén hasonló lépésre szánta el magát Feldman példájának köszönhetően.
Deborah Feldman a szerzője annak a regénynek, amelyben megírta, hogyan lépett ki az egyik legzártabb és legszigorúbb ortodox közösségből anyaként és feleségként. Most arról nyilatkozott, hogy pár éve a volt férje szintén a szekuláris világot választotta, írja a The Times of Israel.

A 33 éves Deborah Feldman könyvéből nemrég a Netflix mutatott be egy mini sorozatot nagy sikerrel Unorthodox címmel, és a könyv is megjelent Magyarországon néhány hónapja.

Feldman elmondta, hogy korábban a férje kapcsolatba lépett vele, és közölte, hogy már ő sem vallásos, köszönhetően a nő útmutatásának.

Feldman Berlinben él, kiváló a kapcsolata a volt férjjel, aki most egy nem vallásos nőt vett el feleségül.
„Néhány éve egy csodálatos levelet írt nekem, amelyben bevallotta, hogy mennyire értékeli, amit tettem a közös gyerekünkért, és hogy elindítottam őt a saját útján”, mondta.

A férje 4 éve hagyott fel a vallásos élettel, azután, hogy a Feldman szakított vele. A következő években olyan bizalmas kapcsolat épült ki köztük, amely korábban elképzelhetetlen lett volna, mivel azt Feldman szerint „a közösség elvette tőlük”.

Minderről itt hallható egy beszélgetés

BBC Radio 5 live – Live Wires, Unorthodox author: Why I left strict Satmar Jewish community, ‘An hour after I gave birth, I decided to leave’

Author Deborah Feldman grew up in the strict Satmar Jewish community in Brooklyn, New York. Speaking to BBC Radio 5 Live’s Emma Barnett, she said she decided to leave the community in the “throes of biological euphoria” after the birth of her son when she was just 19 years old.

A férfinak azóta még két gyereke született, Feldman és a közös fiúk jó kapcsolatot ápol az apával.

Deborah Feldman Williamsburgben, a haszid szatmári közösségben nőtt fel. 17 évesen ment férjhez és két évvel később született gyermeke. 2010-ben hagyta el a férjét, és magával vitte a fiát is.

Az Unorthodox című könyv 2012-ben jelent meg.

Kapcsolódó írásunk:

A családom bosszút fog állni azért, mert megtörtem a hallgatás kötelezettségét – Kibic Magazin

Haszidként nőtt fel, ma már világi életet él Berlinben, és megírta a szatmári zsidó közösségről az emlékeit. Már magyarul is olvasható Deborah Feldman Unorthodox című könyve, amelyből a Netflix készített nemrég nagy sikerű sorozatot Shira Haas főszereplésével. Interjú a szerzővel a Libritől. – Mit gondol, van esély a Szatmár-közösség megreformálására?

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp