Korda György: 1945 februárjában egyetlen másodpercen múlott az életem

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Az énekes egy interjúban beszélt arról, hogyan élte túl a holokausztot, miért változtatta meg a nevét Kleinről Kordára, és miért imádta Csurka Istvánt.

Korda Györggyel a 24.hu készített nagyinterjút, amelyben az énekes elmesélte, hogy 1945 februárjában Budapesten az ostrom idején egy német tiszt fel akarta terelni egy teherautóra, amelyen már több gyerek is tartózkodott. A tiszt azt monda, hogy nyaralni viszik a zsidó gyerekeket, pedig a Dunába lőni gyűjtötték őket össze.

Korda György (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Kordának – akit akkor még Klein Györgynek hívtak – azonban szerencséje volt, ugyanis éppen megtelt a teherautó, így a német tiszt azt mondta neki, hogy majd holnap viszik el. Akkor viszont már „nem indult emberszállítmány, hiszen felszabadult a város” – emlékezett vissza az énekes.

Korda György családja alaposan megszenvedte a háborút, édesapja és a nagynénjei megjárták Auschwitzot, az utóbbiak ráadásul személyesen megismerték Mengele „vendégszeretetét”. Az énekes elmondása szerint sosem meséltek arról, hogy mi történt ott velük, a tetovált számot viszont a halálukig a kezükön viselték.

A névváltoztatással kapcsolatban Korda György elmondta, hogy azután kezdeményezte, hogy sikertelenül felvételizett a színművészetire. Úgy gondolta ugyanis, hogy azért bukta el a vizsgát, mert Klein néven próbálkozott. Először a Károlyi névre gondolt, majd édesapja javaslatára inkább a Korda név mellett döntött.

„A Korda valóban passzol hozzám, bár, amikor először léptem föl Izraelben, rákérdeztek, hogy eredetileg is Korda vagyok-e” – mesélte az énekes, aki válaszként az alábbi történetet mondta el:

„Működik Magyarországon egy Pannónia szálloda és vendéglátóipari vállalat, ennek főkönyvelőjét Kenedinek hívják. Mindahányszor, hogy érdeklődnek nála, rokona-e az amerikai elnöknek, így felel: Meglehet. Amennyiben eredetileg ő is Klein.”

Korda György arról is mesélt, hogy imádta Csurka Istvánt még a legendás Fészek Klubos időkből. Csurkát sosem hallotta zsidózni, és „végtelenül aranyos embernek” tartotta. „Ráadásul zsidó volt a legtöbb haverja” – emlékezett vissza az énekes.

Korda azután szerette az írót, hogy 1992 augusztusa után rendszeresen publikált antiszemita cikkeket. „Szerettem, engem nem bántott” – mondta Korda György, aki azt azét nem értette, hogy „egy ilyen értelmes író miért megy politikusnak”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp