Kikapcsolják az izraeli parlamentet a járvány idejére

Az izraeli kormány mostantól a parlament jóváhagyása nélkül vezethet be járványügyi korlátozásokat Izraelben.

A jogszabályt 29 igennel 24 szavazat ellenében fogadták el a 120 tagú kneszetben kedden, hogy a koronavírussal kapcsolatos új korlátozások azonnal hatályba léphessenek, és csak akkor helyezzék őket hatályon kívül, ha a törvényhozók nem hagyják jóvá hét napon belül. Ha egy parlamenti bizottság megtagadja egy adott intézkedés gyors megvitatását, akkor azt a kneszet plenáris ülése elé lehet vinni szavazásra.

A törvény bírálói szerint a kormány ezzel kivonta magát a parlamenti ellenőrzés alól. A szavazást megelőző vitában az ellenzéki, centrista Van Jövő (Jes Atíd) párthoz tartozó Miki Levy képviselő a törvénykezés fekete napjának nevezte keddet, a jogszabály szellemisége szerint inkább észak-koreai, mint izraeli.

Az új törvény értelmében a kormány felhatalmazást kapott vészhelyzet kihirdetésére a koronavírus-járvány miatt a kneszet plenáris ülésének jóváhagyása nélkül, elég hozzá, ha a képviselőház egyik bizottságának napirendjére kerül a kérdés.

A korábbi jogszabályok szerint a kormányzati döntéseket jóvá kellett hagynia a  kneszet koronavírus-bizottságának vagy más releváns testületnek, ami egy vagy több nappal késleltethette a végrehajtást.

Kedden bejelentette távozását az egészségügyi minisztérium járványügyi csoportjának éléről Szigál Szadecki professzor, akit a többi között azért bírálták, mert a járvány kitörése után sokáig nem értett egyet a teszteléssel és a maszkviseléssel.

Szigal Szadeczky

Az ő számlájára írják azt is, hogy a fertőzés májusi visszaszorulása idején elmulasztották a felkészülést az újabb hullámra, és nem hoztak létre megfelelő szervezetet az előző két hét járványügyi helyzetét feltérképező epidemiológiai vizsgálatokhoz.

Izraelben hétfőn is meghaladta az ezret az új koronavírus-fertőzöttek száma. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a 22 235 elvégzett teszt 4,8 százaléka volt pozitív, 1035 új fertőzöttet találtak.

Inspectors talk to people who are not wearing face mask in the northern Israeli city of Tzfat, June 15, 2020. Photo by David Cohen/Flash90 *** Local Caption *** קורונה
מסכה
צפת
פקחים

Izraelben kedden 12 717 vírushordozót tartanak nyilván, akik közül 85-en vannak súlyos állapotban, 35-en pedig lélegeztetőgépben. A járvány kitörése óta 31 186 megbetegedést regisztráltak Izraelben, a bizonyítottan koronavírusban elhunytak száma 338.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp