Izraelben büntetni fogják a prostitúciót igénybevevő férfiakat

A prostitúció esetében nem a „kínálati”, hanem a „keresleti” oldalt büntetik majd, és ezzel Izrael is az ún svéd modellt alkalmazza, amely hosszútávon a prostitúció megszüntetését szeretné elérni, rövidtávon pedig a kereslet visszaszorítása a cél.

Svédország volt az első ország, amely a prostitúció jogi szabályozásában is magáénak vallotta azt az álláspontot, hogy a prostituáltakat használó férfiakat és a futtatókat bünteti, és elismeri, hogy a prostitúció a nők elleni erőszak egy formája. Ezt a modellt követte Európában például Franciaország, Norvégia, és Európán kívüli országként Izrael is ezt alkalmazza.

A svéd modell a prostitúció abolicionista megközelítésén alapul, mely azt vallja, hogy a prostitúció, mint jelenség társadalmilag elfogadhatatlan, és a nők elnyomásának egy szélsőséges formája. Ennek megfelelően a svéd modell hosszútávon a prostitúció megszüntetését szeretné elérni, rövidtávon pedig a kereslet visszaszorítása a cél.

Ted McGrath – Street Sleeper – Vancouver, 2014

Ez a folyamat zajlik most Izraelben is, ahol a törvény szintén nem a prostituáltakat sújtja, hanem a „keresleti” oldalt és a futtatókat, valamint ahol a cél szintén az, hogy hosszútávon megszűnjön a prostitúció.

Ennek keretében lép most péntektől hatályba a büntetőtörvénykönyv módosítása, amely szerint büntetendő lesz a prostituáltak szexuális szolgáltatásának igénybevétele Izraelben, írja az izraelinfo.com. A kiszabható bírság mértéke: 2000 sékel.

A jogszabály tovább bővíti a prostitúcióval kapcsolatos bűncselekmények körét. A kerítés és más, prostitúciót megszervező és elősegítő tevékenység, illetve az abból való haszonszerzés már eddig is bűncselekménynek számított Izraelben.

Izrael a svéd modellnek megfelelően nem kizárólag a szexuális szolgáltatás vásárlásának tilalmával küzd a prostitúció ellen, hanem egy olyan integrált folyamat részeként, amely magában foglalja a végrehajtáson kívül az oktatást és a felvilágosítást, valamint a prostituáltak számára nyújtott szociális segítségnyújtást és a rehabilitációt.

A törvény és a modellt gyakorlatilag annak az elismerés, hogy elfogadható az, hogy nők a szegénység és a globális egyenlőtlenségek következtében arra kényszerüljenek, hogy a testüket áruba bocsájtsák mások használatára, és hogy erőszaknak és a futtatóik terrorjának legyenek kitéve folyamatosan.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp