Megújul és kibővül a miskolci zsidó imaház

Az imaház felújítása és bővítése mellett múzeumot, kiállítótermet alakítanak ki a magyar zsidóság történetének bemutatására.

Még tavaly kezdődtek meg a Miskolci Zsidó Hitközösség Déryné utcai imaházának felújítási munkálatai. A műszaki átadás pedig ebben a hónapban várható, tájékoztatta a boon.hu-t Szlukovinyi Péter, a hitközség elnöke. A megújulás részeként új bútorzat kerül az imaterembe, a konyhába, illetve az étkezőbe.

Tóraolvasás a Déryné utcai imaházban Miskolcon (Fotó: Miskolci Zsidó Hitközösség/Facebook)

Az imaház megújítása mellett egy múzeumot is kialakítanak a helyszínen. A projekt célja, hogy egy olyan turisztikai központot hozzanak létre, amely egy északkelet-magyarországi ortodox zsidó emlékhelyet mutat be.

Eközben az 1863-ban épült zsinagóga felújítását is folytatni szeretnék. A két évvel ezelőtt megkezdődött állagmegőrző munkálatok során szükséges volt az épület körbeszigetelése, mivel elkezdett süllyedni a zsinagóga. Jelenleg további külső és belső restaurátori munkálatok folytatását várják, de ez valószínűleg csak állami segítséggel fog megvalósulni, mondta el a lapnak Szlukovinyi Péter.

Európa egyik legszebb zsinagógája újul meg Miskolcon – Kibic Magazin

A miskolci Kazinczy utcán álló, több mint 150 éves zsinagógában 360 fokos kamerával készült videót forgattak. Megnézték, hogy áll az épület felújítása, és megismerték az épület történetét. Ráckövesi Péter, a Miskolci Zsidó Hitközség tagja kalauzolta el a Hírek 360 stábját a zsinagógában, és mesélt annak történetéről.

A hitközség vezetője arról is beszélt, hogy jelenleg a megyében 119 család aktív tagjuk van. Számolnak továbbá a külföldről a régióba érkező zarándokokkal, vallásturistákkal. A jövőben a hitközség célja lesz, hogy a helyi fiatalok is megismerkedjenek a zsidó értékekkel, kultúrával.

Ennek érdekében rendkívüli osztályfőnöki óra keretein belül szeretnék lehetővé tenni az iskoláknak, hogy a diákok ellátogassanak a hitközséghez és megismerkedjenek a vallással. Ősszel pedig a Miskolci Egyetemen is elindul egy szabadon választható kurzusuk, ahol a főrabbi és a hitközség elnöke is órákat fognak tartani.

Örökre szól – Rövidfilm a miskolci izraelita temetőről – Kibic Magazin

Az Avasi izraelita temető története szétválaszthatatlanul összefonódik Miskolccal és az itt élő zsidósággal. A temető sokkal több mint elsőnek gondolnánk. Múlt, jelen és jövő az itt élő és egykoron élő zsidók számára. Egy hely, ahol nem hogy nem állt meg az idő, hanem sokkal inkább besűrűsödött.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp