Izraelben ismét erőteljesen terjed a koronavírus-járvány 

Drasztikus korlátozásokat vezettek be azonnali hatállyal Izraelben a koronavírus-járvány megfékezésére. Az izraeli kormány ezentúl a Kneszet jóváhagyása nélkül vezethet be járványügyi korlátozásokat.

A kormány hétfői rendkívüli ülésén jóváhagyta, hogy azonnali hatállyal bezárják a rendezvénytermeket, a bárokat és klubokat, a konditermeket és az uszodákat. Viszont egyelőre látogathatóak maradnak a tengerpartok, a zsinagógák és a vallási tanházak, vagyis a jesivák, korlátozásokkal működhetnek a szállodák, valamint az éttermek – noha az egészségügyi minisztérium ezek bezárását is követelte.

A vendéglőkben maximum húszan ülhetnek a zárt térben, de a teraszokon elhelyezhetnek további harminc embert, és a zsinagógákban legfeljebb 19-en imádkozhatnak vagy tanulhatnak egyszerre.

Az ülésen megvitatták az érintett miniszterek heves ellenkezése mellett a közösségi közlekedés utasszámának korlátozását, valamint a nyári táborok és az iskolák nyári foglalkozásainak esetleges megszüntetését is. A buszokon ezentúl legfeljebb húszan utazhatnak, és csak a negyedik osztályig maradhatnak nyitva a nyári gyermekelhelyezést szolgáló táborok, foglalkozások.

A koronavírus-járvány terjedésének aggasztó adatai nyomán Benjámin Netanjahu miniszterelnök az értekezleten figyelmeztette a minisztereket, hogy “karnyújtásnyira vagyunk a teljes vesztegzártól”.

„Drasztikus intézkedésekre van szükség a még drasztikusabb intézkedések elkerülésére, a gyors és hatékony gazdasági kompenzáció mellett” – mondta Beni Ganz védelmi miniszter, a koalíciós megállapodás szerint másfél év múlva sorra kerülő jövendő miniszterelnök.

„A járvány egyértelműen terjed. Minden nap meredeken emelkedik, és egyre több súlyos betegséget okoz. Jelenleg 90 súlyos beteg van, s számuk négynaponta megduplázódik. Ha most nem cselekszünk, akkor az elkövetkező hetekben több száz, sőt több mint ezer súlyos beteget kell fogadni, ami megbénítja egészségügyi rendszerünket” – hangsúlyozta a kormányfő, aki megígérte, hogy gazdasági segélycsomagot is kidolgoznak a bezárásra ítélt vagy veszteségre kárhoztatott üzletek kárvallottjainak.

Az újabb, drasztikus óvintézkedések már a múlt héten elkezdődtek, de akkor még 50 főben korlátozták az imádkozók számát a zsinagógákban, és ekkora létszámmal engedélyezték a rendezvénytermek nyitva tartását is.

Izraelben rekordszámú napi koronavírus-fertőzöttet regisztráltak – Kibic Magazin

Sok tisztségviselő tiltakozik a koronavírus-járvány miatt újonnan bevezetett szigorító rendelkezések ellen Izraelben. Egyes miniszterek is bírálták a csütörtöki ülésen a kormány politikáját. A Kék-fehér párthoz tartozó Aszaf Zamír turisztikai miniszter az óvintézkedések tömeges be nem tartatására hívta fel a figyelmet, Amír Ohana belbiztonsági miniszter azonban visszautasította, hogy ez így volna, és akit megerősített álláspontjában Benjámin Netanjahu miniszterelnök is.

Keddre virradóra olyan törvényt fogadott el az izraeli parlament, a Kneszet, amely lehetővé teszi a kormánynak, hogy jóváhagyása nélkül vezessen be járványügyi korlátozásokat Izraelben. Az új törvény értelmében a kormány felhatalmazást kapott vészhelyzet kihirdetésére a koronavírus-járvány miatt a Kneszet plenáris ülésének jóváhagyása nélkül, elég hozzá, ha a képviselőház egyik bizottságának napirendjére kerül a kérdés.

Izraelben kedden 12 717 vírushordozót tartanak nyilván, akik közül 85-en vannak súlyos állapotban, 35-en pedig lélegeztetőgépben. A járvány kitörése óta 31 186 megbetegedést regisztráltak Izraelben, a bizonyítottan koronavírusban elhunytak száma 338.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp