A holokauszthoz hasonlította egy kansasi lap a kormányzó maszkviselési rendeletét

Az Anderson County Review tulajdonosa azóta elnézést kért a lap Facebook-oldalán megjelent karikatúra miatt.

Kansas államban az utóbbi két hétben komoly emelkedésnek indult a koronavírus-fertőzöttek száma, ezért az állam demokrata párti kormányzója, Laura Kelly elrendelte a kötelező maszkviselést a nyilvános helyeken. Ez azonban nem aratott osztatlan sikert az államban, és politikai ellenfelei rögtön akcióba lendültek.

A Ynet beszámolója szerint a helyi republikánusok vezetője által kiadott hetilap Facebook-oldalán egy olyan karikatúra jelent meg, amelyen Kelly egy Dávid-csillagos maszkban látható, mögötte pedig holokauszt-áldozatok szállnak fel éppen a marhavagonokba. A kép alá pedig az alábbi szöveget írták:

„Lezárás Laura üzeni: vedd fel a maszkod… és szállj fel a marhavagonba”.

A karikatúrát a következő lapszámba szerették volna megjelentetni, de a nagy felháborodás miatt végül belátták, hogy ez mégsem volt annyira jó ötlet. Az amúgy katolikus vallású Kelly antiszemitának nevezte a rajzot, és felszólította a lapot, hogy távolítsák el a Facebook-oldalukról.

A lap tulajdonosa, Dane Hicks először még egy blogposztban próbálta védeni a rajzot, de miután zsidó vezetőkkel konzultált, úgy döntött, hogy eltávolítják a karikatúrát, és bocsánatot kérnek az érintettektől.

Hicks a Facebookon közzétett közleményében úgy fogalmazott, hogy a rajzzal nem volt szándékában megbántani azokat, akik már amúgy is sokat szenvedtek a történelem során. Ennek ellenére elismeri, hogy a holokausztot ábrázoló kép sokak számára fájdalmat okozhatott.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp