Fertőzz meg: Keren önként vállalta, hogy elkapja a koronavírus fertőzést

A 29 éves lány ezzel akarja segíteni az oltásfejlesztési kutatásokat.

Az amerikai lány, aki korábban az izraeli hadseregben is szolgált, az egyike annak a 61 embernek, akik jelentkeztek a koronavírus elleni oltás lefejlesztését segítő tesztelésre. A döntése fiatal kora ellenére sem kockázatmentes, kellemelten komplikációkkal, esetleg halállal is végződhet.

Keren Pedersen nemrég végzett a műszaki egyetemen, most pedig egy újabb kihívás elé néz, kiteszi magát a koronavírus fertőzésnek,írja a Times of Israel.

Célja, hogy ezzel segítsen felgyorsítani az oltás előállítását. Pederson szerint nem lesz könnyű ez a folyamat, de örül, hogy részt vesz benne. Eddig 61 fő vállalta egy nemzetközi kezdeményezés keretében, hogy a kutatók potenciális oltóanyagokat tesztelhetnek rajtuk, majd kontrollált környezetben fertőzésnek teszik ki őket. Erre azért van szükség, mert az oltásfejlesztés szokásos eljárásrendje túl lassúnak bizonyul a jelen helyzetben.

Keren Pedersen izraeli katonaként

A WHO szerint ezek a kísérletek nem csak felgyorsíthatják a kutatást, hanem hatékonyabbá tehetik a végső készítményt. Az eljárás ugyanakkor etikai kérdéseket vet fel, de a WHO kiadott egy dokumentumot, amelyben az áll, hogy bizonyos körülmények között ez  a módszer elfogadható. És a jelenlegi járványhelyzet ilyen.

Ennek ellenére vannak tudósok, akik kritizálják ezt a lépést, és veszélynek, valamint etikáltannak tartják.

Pedersen korábban az izraeli hadseregben szolgált, nemrég szerzett gépészmérnöki diplomát a Technion Egyetemen. A döntéséről azt mondta, hogy azért jelentkezetett, mert nem tartozik a veszélyeztetett korosztályba, megfelelő az életkora a tesztelés elvégézéséhez. Tisztában van a következményekkel, amelyek akkor is veszélyt jelenthetnek rá, ha egészséges. Felléphet nála agy- vagy szívkárosodás, vagy rögök keletkezhetnek a vérében. Ugyanakkor azt mondja, számára a kockázatoknál fontosabb, hogy az emberiség minél hamarabb legyőzhesse a COVID-19 vírust.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp