A brit kormányfő egy izraeli lapban tiltakozik a ciszjordániai annektálás ellen

Boris Johnson Izrael barátjaként közvetlenül a legnépszerűbb helyi lap, a Jediót Ahronót olvasóihoz fordult üzenetével, hogy Izrael álljon el a július 1-jével meghirdetett ciszjordániai annektálástól.
A brit miniszterelnök szerint a lépés veszélyezteti az Izrael és az arab világ közötti kötelékeket, sérti a nemzetközi jogot, és London számára elfogadhatatlan.

A kormányfő emlékeztetett: mélyen elkötelezett Izrael irányában, fiatalon több hétig önkéntes munkát végzett egy izraeli kibucban, politikusként is mély benyomást gyakoroltak rá látogatásai az országban, részvétele Simon Peresz temetésén, és még Tel-Aviv Rotschild sugárútján is végigkerékpározott a város polgármesterével.

“Izrael szenvedélyes védelmezője vagyok, kevés dolog áll közelebb a szívemhez, mint annak biztosítása, hogy az embereket megvédjék a terrorizmus és az antiszemita uszítás fenyegetéseitől” – hangsúlyozta Johnson. “Izrael biztonságával kapcsolatos elkötelezettségünk megingathatatlan lesz mindaddig, amíg az Egyesült Királyság miniszterelnöke vagyok” – jelentette ki.

“Izrael örök barátjaként, csodálójaként és támogatójaként attól tartok, hogy az annektálás nem fogja biztosítani Izrael határait, és ellentétes Izrael saját hosszú távú érdekeivel”- állítja a politikus.

Johnson üzenetében kiemelte, hogy igazságosságra törekszik mind Izrael, mind a palesztinok számára, s hogy a lépés várhatóan Izrael ellen fordítja a kapcsolatok rendezésére törekvő arab államokat is.

A nagykoalíciós izraeli kormány pártok közötti megegyezése értelmében Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök július 1-jén megkezdheti előkészíteni Izrael szuverenitásának kiterjesztését Ciszjordánia egy részére. A Jordán folyó jobb partján fekvő, a nemzetközi közösség által megszállt területnek tekintett Ciszjordániában mintegy félmillió izraeli zsidó él ott épített telepeken, melyeket a nemzetközi közösség nem ismer el Izrael részének.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp