A bíróság szerint nem közösség tagja elleni erőszak, ha lesodorják a kipát egy rabbi fejéről

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Vagyis az, de bizonyos esetben mégsem. Egy két évvel ezelőtti ügyben hozott ítéletet a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

A bíróság annak a 45 éves férfinek az ügyében hozott most elsőfokú ítéletet, aki 2018 áprilisában az Örs Vezér terén található Árkád bevásárlóközpont egyik üzletében egy kanadai rabbi fejéről lesodorta a kipát, írja a 444. A férfi a támadás során egyértelműen felismerte, hogy annak viselője vallási közösséghez tartozik.

A rabbit megtámadó férfi (Fotó: Facebook/TEV)

Az esetről annak idején itt, a Kibicen mi is beszámoltunk: a férfi az Árkád egyik mobiltelefonokat áruló üzletében látta meg a kipát viselő rabbit, odalépett hozzá, szó nélkül megütötte, majd leverte a kipát a fejéről, aztán kisietett az üzletből. A rabbi családjának tagjai azonban utána siettek és felvételt készítettek a támadóról.

A férfit végül a Tett és Védelem Alapítvány jogsegélyszolgálatának közreműködésével sikerült elfogni. Az ügyészség pedig tavaly januárban közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat a támadó ellen.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság egy másik üggyel (a férfi korábban egy volt kollégáját is bántalmazta) összevonva tárgyalta az esetet, döntésében a rabbi ellen elkövetett bűncselekményt közösség tagja elleni erőszak bűntette helyett becsületsértés vétségének minősítette és a vádlottat a két bűncselekmény miatt három év próbára bocsátotta.

A 444 beszámolója szerint a bíróság azzal indokolta döntését, hogy a rabbi fejéről a kipa lesodrása ugyan kihívóan közösségellenes volt és azt a vádlott megállapíthatóan vallási közösséghez tartozás miatt követte el, azonban egy további büntető törvényben rögzített tényállási elem, azaz a magatartás riadalom keltésére alkalmassága nem valósult meg, ezért a férfi cselekménye nem bűntettnek, csak az enyhébb megítélésű becsületsértés vétségének minősül.

A támadó tehát felismerte a kipát a rabbi fején, azonosította, hogy egy zsidó személyről van szó, a zsidósága miatt megtámadta ezt a személyt, de mivel a bíróság szerint ez a támadás nem keltett riadalmat (a zsidókban?), ezért elutasította a közösség tagja elleni erőszak vádját.

Az ügynek ezzel még koránt sincs vége, mivel a kerületi ügyészség a bíróság indoklásával lényegesen eltérően látja az esetet. Az ügyészség szerint a vádlott magatartása nemcsak, hogy alkalmas volt a riadalom keltésére, hanem a riadalom ténylegesen be is következett, és a közösség tagja elleni erőszak bűntette maradéktalanul megvalósult. Ezért az ügyész súlyosabb büntetésért fellebbezett.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp