Feketeöves antiszemita nevét viselő metróállomást neveznének át Montrealban

Egy helyi muszlim férfi szerint a metrómegállóknak nem antiszemiták nevét kellene viselniük. Az általa indított petíciót már több mint 20 ezren aláírták, és még Leonard Cohen is megérdemelne egy metróállomást.

Montreal egyik forgalmas metróállomása már több mint ötven éve egy fasizmusért rajongó antiszemita katolikus pap, Lionel Groulx nevét viseli. A napokban zajló nagy rasszizmus ellenes szoboreltávolítások és átnevezések hullámát meglovagolva egy helyi muszlim férfi, Naveed Hussain petíciót indított, amellyel azt szeretné elérni, hogy a megálló Groulx helyett viselje inkább a kanadai jazz-legenda Oscar Peterson nevét.

Hussain a Times of Israelnek nyilatkozva elmondta, hogy Montrealban egyetlen fekete vagy zsidó személyről sincs metróállomás elnevezve. Az általa indított petíciót, amit a koronavírus-fertőzésből lábadozva fogalmazott meg, eddig több mint 20 ezren írták alá.

De mi is a probléma azzal, hogy Lionel Groulx nevével szembesülhetnek nap mint nap a Montrealban metrózó tömegek? Többen úgy vélik, hogy Groulx volt a francia-kanadai nacionalizmus szülőatyja az 1920-as, ’30-as években. A québeci szélsőjobboldalt kutató kanadai történész, Esther Delisle szerint azonban Groulx megrögzött antiszemita volt, aki ellenezte a zsidó menekültek befogadását Québecbe a holokauszt idején, valamint a montreali zsidó üzletek bojkottálására szólított fel.

Egy 1933-as beszédében a saját bevallása szerint is fasiszta Groulx azt hangoztatta, hogy a zsidók üzleteinek bojkottálásával a „zsidó probléma nem csak Montrealban, de egész Québecben megoldódna egyszer és mindenkorra”. A zsidók ugyanis megélhetésüket elveszítve minden bizonnyal elhagynák a tartományt, és máshol üzletelnének.

Groulx neve Montrealban nem csak a metróállomáson tűnik fel, de több utca és iskola is róla van elnevezve. Az általános vélekedés szerint az igaz, hogy Groulx antiszemita volt, de akkoriban ez teljesen általános volt Kanadában, még a miniszterelnök is antiszemita volt abban az időben.

Pierre L’Heureux, egy történelemtanár, a montreali városi tanács tagja arról beszélt a Times of Israelnek, hogy Groulx személye azért fontos a város és Québec számára, mert megerősítette a nemzeti identitást a tartományban. Az ő hatására kezdett el ismét politikailag és gazdaságilag megerősödni a francia nyelvű régió. Ezzel együtt L’Heureux támogatja az állomás átnevezését.

A montreali közlekedési vállalatnak (STM) tudomása van ugyan a petícióról, de a Times of Israelnek küldött nyilatkozatuk szerint nem lenne szerencsés megváltoztatni az állomás nevét, mivel az zavart keltene az utasokban. Szerintük, ha átneveznék az állomást, akkor a közeli sugárutat is át kellene nevezni, mivel az is Groulx nevét viseli.

A montreali zsidó közösség nem igazán nyilvánult meg eddig a témában, a város holokauszt múzeumának szóvivője, Sarah Fogg azt közölte, hogy ő személy szerint támogatja a névváltoztatást. Úgy véli, ha végül nem is történik meg az átnevezés, az állomáson egy magyarázó táblát mindenképpen el kellene helyezni.

Lionel Groulx (Fotó: Wikipedia)

Egy québeci közösséget vezető Michael Whitman rabbi ezzel szemben úgy nyilatkozott, hogy Groulx-nak nincs olyan hírneve, mint más fajsúlyos antiszemitának, például Hitlernek, így neki nincs is vele különösebb problémája. A rabbi azért elimerte, hogy nem igazán tud sokat Groulx életművéről.

A petíciót elindító Hussain pakisztáni bevándorló szülőktől származik, ő maga már Montrealban született, és tíz éves korában saját bőrén tapasztalhatta meg az idegenellenséget, amikor valaki ráfirkálta a garázskapujukra, hogy „menjetek vissza, ahonnét jöttetek”.

„Az antiszemitizmusnak nincs helye a társadalmunkban. Nem szabadna semmit elnevezni olyan emberek után, akik az ilyen megvetendő ideológiákat képviselik” – mondja Hussein, aki azt is támogatná, hogy a montreali születésű Leonard Cohen nevét is viselje egy metróállomás a városban. „A zsidó nép nagyban hozzájárult Montreal örökségéhez, de még Leonard Cohennek sincs semmilyen emlékműve a városban.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp