Akkreditációs vizsgát tehetnek a Tórát tanuló női hallgatók Izraelben

A diszkriminációs törvény bevezetése következtében Izrael nagyobb figyelmet kíván fordítani a Tórával kapcsolatos tanulmányokat folytató nőkre, akik az egyenlő bánásmódért küzdenek.

Izrael olyan akkreditációs vizsgákat fog bevezetni a nőknek,  amelyek az izraeli Főrabbinátus által a férfiak számára fenntartott vizsgákkal egyenlő értékűek. A Főrabbinátus ugyanis kizárja a nőket a vizsgázók köréből.

Avichai Mandelblit főügyész a döntés bejelentésekor azt mondta, hogy diszkriminatív az izraeli Főrabbinátus azon eljárása, amely nem engedi, hogy nők is letegyék a vizsgákat. Ez ugyanis hátrányos helyzetbe hozza a nőket a szakmájuk gyakorlásakor, illetve akkor, ha a közszférában meghirdetett olyan állást szeretnének betölteni, amelynél szükség van erre a vizsgára. Ezen kívül a fizetés meghatározásánál is hátrányosan érinti őket.

A diszkriminációs törvényt egy éve iktatta be a Legfelsőbb Bíróság, miután több jogi és feminista szervezet kezdeményezte ennek szükségességét.

Avichai Mandelblit

Mandelblit elmondta, hogy már elkezdődött az új akkreditációs rendszer felállítása.

Számos izraeli intézmény kínál nőknek felsőbb fokú oktatást a zsidó jog terén, de eddig az állam nem ismerte el ezeket a képzéseket.

A törvényért lobbizó egyik szervezet, az Itim igazgatója, Seth Farber rabbi úgy nyilatkozott, hogy egyre több tudós nő szeretne halachikus vezetői szerepet betölteni, amelyet a „Tóra világa nagy áldásának” nevezett.

Seth Farber rabbi

„Az állam mostani válasza lehetőséget biztosít annak az abszurd szituációnak a megváltoztatására, amelyet az izraeli Főrabbinátus tart fenn, és megakadályozza, hogy a Tóra világa minél jobban elterjedjen. Bízunk benne, hogy a rabbinátus felelősséget vállal ebben a helyzetben, és elősegíti ezután az ügy előmenetelét.”

Üdvözölte a döntést a Jiszrael Beiteinu párt képviselője, Oded Forer is, aki egyben a női egyenlőség ügyével foglalkozó bizottság elnöke. Szerinte ez egy fontos lépés abba az irányba, hogy a rabbinikus és a halachikus törvényekben is egyenlő jogaik legyenek a nőknek.

Oded Forer

„Remélem, hogy a jelenlegi kormány állja a szavát és odafigyel majd a nők ügyére minden szektorban és szakmában”, állt a közleményében.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp