A koronavírus gyengül és eltűnhet akár oltás nélkül is egyes szakértők szerint

“Olyan volt, mint egy agresszív tigris márciusban és áprilisban, de most csak egy vadmacskára hasonlít”, nyilatkozta egy olasz infektológus.

“Még a 80-90 éves idősebb betegek is jobban bírják a fertőzést, az a korosztály, amely korábban belehalt volna a betegségbe.” Ezt egy vezető olasz infektológus nyilatkozta az angol Telegraph nevű lapnak.

A koronavírus az egész világon elterjedt, több millió embert fertőzött meg, és többszázezer ember halálát okozta. A kutatók az oltás lázas fejlesztésébe kezdtek.

A kép illusztráció

De az olasz San Martino kórház fertőző betegségekkel foglalkozó klinikáján dolgozó Matteo Bassetti professzor szerint talán nem is lesz erre szükség.

Bassetti elmondta a Telegraph-nak, hogy a vírus gyengülni kezdett az utóbbi hónapokban.
„Márciusban és április elején teljesen más tüneteik voltak a betegeknek. Olyan emberek jöttek hozzánk, akik nem bírtak úrrá lenni a betegségen, oxigénre és lélegeztetőgépre volt szükségük, sokuknál tüdőgyulladás lépett fel”, mondja.

A szakember szerint az elmúlt négy hétben teljesen megváltoztak a tünetek. Sokkal kevesebb légzőszervi problémával találkoznak, talán a vírus genetikai mutációjának köszönhetően, de ez még nincs kimutatva tudományosan.

Matteo Bassetti

Bassetti úgy véli, elképzelhető, hogy nem is lesz szükség oltásra, mert a vírus magától eltűnik.

Nem ez az első eset, hogy szakértők azzal állnak elő, hogy gyengül a vírus. Májusban Karol Sikora onkológus professzor, a brit Rutherford Egészségügyi Központ vezető orvosa ugyanezt mondta.

Persze nem mindenki ért egyet ezekkel az állításokkal. Bharat Pankhania, az Exeter-i Orvosi Egyetem klinikai előadója szerint túl optimista ez a teória, és nem hinné, hogy a vírustól ilyen gyorsan és könnyen megszabadulhatunk.

„Akkor fog eltűnni, ha nem lesz kit megfertőzni. Ha lesz egy megbízható oltásunk, akkor ugyanaz fog történni, mint a bárányhimlő esetében. De mivel a koronavírus nagyon fertőző és széles körben elterjedt, ezért még sokáig jelen lesz közöttünk”, mondta.

Pankhnia szerint ez akár sok-sok évet is jelenthet, de az is lehet, hogy a koronavírus sosem fog eltűnni.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp