76 év után találta meg édesanyja megmentőit a venezuelai férfi

Andres Carciente zsidó származású édesanyja hatéves volt, amikor 1944-ben a fakereskedő férfi és családja elbújtatta a nyilasok elől. Carciente most személyesen mondhatott köszönetet a megmentők unokájának.

Néhány hete mutatta be a Mandiner Friedmann Ágnes és fia, Andres Carciente történetét – a zongoraművészét, aki édesanyja vészkorszak korabeli megmentőit keresi Magyarországon. A felhívást akkor a Kibic Magazin is közzétette.

1944-ben a zsidó származású Friedmann Ágnes hatéves volt, és Budán, egy lakásban vészelték át a nyilas terrort. A kislány a háború után Svájcba került leányotthonba, majd a család Dél-Amerikába ment, és végül Venezuela fővárosában, Caracasban telepedtek le.

Friedmann Ágnes megmentői, Thúróczy Lajos és feleségeKésőbb fia született, Andres, aki hosszú évek óta Budapesten él, zongoraművészként végzett a Liszt Ferenc Zeneakadémián, és később családja is lett Magyarországon, írja a mandiner.hu.

A férfi már felnőttként nyomozásba kezdett a család múltjával kapcsolatban, majd egy régi képeslap nyomán és a mandiner.hu-n megjelent korábbi cikk segítségével megtalálta édesanyja megmentőjét.

Turóczy Lajos unokáját, Évát végül egy ismerőse értesítette, hogy szerinte a nagypapáját keresi a venezuelai zongoraművész, és ezek után jelentkezett a Mandinernél.

Andres Carciente és Turóczy Éva a Venezuelában élő Ágnessel beszélget (fotó: mandiner.hu)

A Venezuelában élő Falus (Friedmann) Ágnes ma 82 esztendős, akit a fia a helyszínről hívott fel skype-on, hogy megismerhesse a megmentőjének unokáját.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp