5,6 millió dollárt ad a zsidó áldozatok emlékére a holland nemzeti vasúttársaság

A holland zsidó szervetek azonban kiábrándítóan alacsonynak találták a felajánlás összegét, és felszólították a társaságot, hogy gondolják át még egyszer a javaslatukat.

Az összeget a holokauszt alatti transzportok miatt ajánlotta fel a cég.

A holland nemzeti vasúttársaság bejelentette, hogy 5 millió eurót vagy 5,6 millió dollárt adományoz a holokauszt megemlékezéssel foglalkozó intézményeknek, többek között 3 koncentrációs táborban – Westerborkban, Vughtban és Amersfoortban – működő múzeumnak.

Trains in the snow. Snow in Eindhoven city on January 23, 2019 after the snowfall of 22 January, in the Netherlands. (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto)

Azonban a holland zsidók szerint az ajánlat kiábrándítóan alacsony összeg és felszólították a társaságot, hogy gondolják át még egyszer a javaslatukat, írja a jta.org.

A holland vasúttársaság tavaly több mint 40 millió dollárt különített el az áldozatok kompenzálására, és már több millió dollárt költött különböző holokauszt megemlékezési projektekre.

A zsidó szervezetek (World Jewish Restitution Organization – WJRO, és a Central Jewish Board of Dutch Jewish organizations) szerint a vasúttársaságnak közvetlenül a halálba küldött áldozatok családtagjainak számára is kellene kompenzációt fizetnie. A számítások szerint a holland vasúttársaság segítségével 102000 zsidó gyilkoltak meg a holokauszt idején.

„Ahelyett, hogy a zsidó közösséggel együttdolgoznának azért, hogy kompenzálják a múltban történeket, a holland vasúttársaság ismét kihagyja a döntéséből a zsidókat”, írta Eddo Verdoner, a Central Jewish Board elnöke, miután találkozott a vasúttársaság egyik vezető tisztségviselőjével, Roger van Boxtellel.

A vasúttársaság nem reagált közvetlenül a kritikára, helyette egy nyilatkozatot adtak ki, amelyben elismerik, hogy a cég történetének egyik sötét foltja, hogy együttműködtek a megszálló erőkkel a deportálásokban, és felsorolták, mely területeken próbálták eddig kompenzálni ezt a múltbeli döntést.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp