Hitlert dicsérte Újbuda DK-s polgármestere

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

László Imre a vitában kifejtette, hogy szerinte az embereket többféleképpen lehet megítélni.

László Imre, Újbuda DK-s polgármestere egy önkormányzati ülésen Adolf Hitler munkásságának egy részét magasztalta. Szerinte megérdemelte, hogy 1936-ban vagy 1937-ben a Time magazin az év emberének választotta – nem emlékezett pontosan az évre, amely valójában 1938 volt – , mert a munkája, amit addig kifejtett Németország felemelkedését hozta a világgazdasági válság után. Azért azt hozzátette a polgármester, hogy „ami utána történt, az már nem igazán fér ebbe a képbe bele”.

Hitlert egyébként az 1938-as év emberének választotta a Time, amikor már évek óta érvényben voltak a nürnbergi törvényeknek nevezett zsidótörvények, 1938-ban sok egyéb is történt, többek között az anschluss és a kristályéjszaka néven elhíresült zsidóellenes erőszakhullám.

Később még további okfejtéseket fűzött a hitleres kijelentéséhez, amely annak a vitának a kapcsán merült fel, hogy legyen-e a kerületben Nelson Mandela park. Novák Előd szerint például Mandela fehérgyűlölő kommunista terrorista volt, a benyújtott javaslat pedig rasszista provokáció, írta az index.hu.

László Imre a vitában a hitleres példához kapcsolódva kifejtette, hogy az embereket többféleképp lehet megítélni. Úgy fogalmazott a hitleres mondat után, hogy „tehát az, hogy mik történnek, és embereknek a dolgai hogy alakulnak, az többféle változatban is megjelenhet. Az, hogy egyik oldalról vagy másik oldalról hogy ítélnek meg egy embert, az nem megítélés, hanem a féloldalas véleményformálás.”

A vitát és László Imre hitleres mondatát ezen a linken tudja megnézni. A napirendi pont vitája 5 óra 26 perc körül kezdődik, a polgármester hitlerezése 5 óra 53 körül van.

A képviselőtestület végül egyelőre elvetette a Mandela Park ötletét.

Később a polgármester közleményt adott ki a kijelentésével kapcsolatban, amelyben arra hivatkozik, hogy a saját zsidó származása miatt senki nem gondolhatja, hogy mentegetni akarta Hitlert. Majd élete legszerencsétlenebb mondatának nevezte a Hitlerrel kapcsolatos okfejtését, és ezért elnézést kért.

„Természetesen polgármesterként, újbudaiként, baloldaliként és demokrataként hiszek az emberek egyenjogúságában és az emberi méltóság egyetemességében, és elutasítok mindent, ami ezzel ellentétes”, írta közleményében.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp