Hitlert dicsérte Újbuda DK-s polgármestere

László Imre a vitában kifejtette, hogy szerinte az embereket többféleképpen lehet megítélni.

László Imre, Újbuda DK-s polgármestere egy önkormányzati ülésen Adolf Hitler munkásságának egy részét magasztalta. Szerinte megérdemelte, hogy 1936-ban vagy 1937-ben a Time magazin az év emberének választotta – nem emlékezett pontosan az évre, amely valójában 1938 volt – , mert a munkája, amit addig kifejtett Németország felemelkedését hozta a világgazdasági válság után. Azért azt hozzátette a polgármester, hogy „ami utána történt, az már nem igazán fér ebbe a képbe bele”.

Hitlert egyébként az 1938-as év emberének választotta a Time, amikor már évek óta érvényben voltak a nürnbergi törvényeknek nevezett zsidótörvények, 1938-ban sok egyéb is történt, többek között az anschluss és a kristályéjszaka néven elhíresült zsidóellenes erőszakhullám.

Később még további okfejtéseket fűzött a hitleres kijelentéséhez, amely annak a vitának a kapcsán merült fel, hogy legyen-e a kerületben Nelson Mandela park. Novák Előd szerint például Mandela fehérgyűlölő kommunista terrorista volt, a benyújtott javaslat pedig rasszista provokáció, írta az index.hu.

László Imre a vitában a hitleres példához kapcsolódva kifejtette, hogy az embereket többféleképp lehet megítélni. Úgy fogalmazott a hitleres mondat után, hogy „tehát az, hogy mik történnek, és embereknek a dolgai hogy alakulnak, az többféle változatban is megjelenhet. Az, hogy egyik oldalról vagy másik oldalról hogy ítélnek meg egy embert, az nem megítélés, hanem a féloldalas véleményformálás.”

A vitát és László Imre hitleres mondatát ezen a linken tudja megnézni. A napirendi pont vitája 5 óra 26 perc körül kezdődik, a polgármester hitlerezése 5 óra 53 körül van.

A képviselőtestület végül egyelőre elvetette a Mandela Park ötletét.

Később a polgármester közleményt adott ki a kijelentésével kapcsolatban, amelyben arra hivatkozik, hogy a saját zsidó származása miatt senki nem gondolhatja, hogy mentegetni akarta Hitlert. Majd élete legszerencsétlenebb mondatának nevezte a Hitlerrel kapcsolatos okfejtését, és ezért elnézést kért.

„Természetesen polgármesterként, újbudaiként, baloldaliként és demokrataként hiszek az emberek egyenjogúságában és az emberi méltóság egyetemességében, és elutasítok mindent, ami ezzel ellentétes”, írta közleményében.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp