Új könyv segít eligazodni a Talmud világában

A Bevezetés a Talmud tanulmányozásába című könyv megkönnyíti és élvezhetőbbé teszi Talmud tanulmányozásának kezdeti időszakát, miközben szilárd alapot biztosít a későbbi, haladóbb szintű tanuláshoz is.

A Bevezetés a Talmud tanulmányozásába című könyv leírása szerint azon kevés nélkülözhetetlen művek egyike, amelyek lépésről lépésre segítik a kezdő talmudtanulót, hogy jártasságot szerezzen a Gemárá helyes olvasásában és megértésében. A háttérismeretek és a Szóbeli Tan történetének bemutatása után a szerző ismerteti a szugják (talmudi részek) szerkezetét, és megtanítja, hogyan kell alapegységekre bontani a talmudi beszélgetéseket, miközben megismerhetjük a bennük található kulcsszavakat és kifejezéseket.

Kellő szorgalommal használva ez a mű lényegesen le tudja rövidíteni a talmudtanulás elsajátításához szükséges időt. Megkönnyíti és élvezhetőbbé teszi a kezdeti nehéz időszakot, miközben szilárd alapot biztosít a későbbi, haladóbb szintű tanuláshoz is. A Talmud szabályait a szerző klasszikus és tudományos művek alapján állította össze, kiegészítve a Tóra szövegértelmezésének és a háláchá levezetésének módszereivel. Ezenfelül az olvasó megismerkedhet az Ággádá értelmezésének irányelveivel is.

Mindezek alapján e könyv nemcsak a tanulók, de segédeszközként használva a tanárok és rabbik számára is hasznos lehet. A könyvben található héber források és megjegyzések a kutatóknak nyújthatnak értékes információkat.

Eliyahu Krupnick a New York-i Yeshiva University-n, a Bené Berák-i Ponyevicsi Jesivában és a jeruzsálemi Harry Fischel Institute for Talmudic Researchben végezte tanulmányait. Miután az izraeli országos főrabbi, Jehudá Unterman felavatta rabbinak és dájjánnak, a Jesivát Itriben kezdte meg talmudtanítói pályafutását, majd a Kollel Merec haladó programjában, tanárok és rabbik felkészítésében vett részt. Jelenleg a Máchon Méir Jesivában oktat Talmudot, illetve a héber nyelvű Enciklopedijá Tálmuditba ír rendszeresen szócikkeket.

A könyvet a Lativ Kolel adja ki a Mazsök támogatásával. Pdf formátumban már elérhető a következő oldalról: https://misna.hu/talmud, de hamarosan nyomtatásban is megjelenik.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp