Zsidó kisfiú és arab kislány barátságáról szóló izraeli animáció kapott rangos elismerést

A Cinema Rex című animációs rövidfilmben a csak héberül beszélő kisfiú és a csak arabul beszélő kislány a filmek varázslatos világának segítségével kommunikál egymással.

A rangos Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivált idén a koronavírus-járvány miatt kizárólag online rendezték meg. A fesztivál ifjúsági programjában induló izraeli Cinema Rex című alkotást a kategória legjobbjának választották.

A hatperces animációban egy zsidó kisfiú és egy arab kislány kötnek barátságot a filmek varázslatos világának segítéségével. A helyszín pedig az 1930-as évek végén működő legendás jeruzsálemi Rex Mozi, amely zsidó és arab közös tulajdonban volt a zsidók által lakott nyugati és arabok által lakott keleti városrész határán.

A filmben a zsidó mozigépész kisfia és az arab takarítónő kislánya barátkozik össze annak ellenére, hogy a szüleik figyelmeztetik őket, hogy ne játszanak egymással. A filmek szeretete azonban mindennél erősebb köteléknek bizonyul.

A film készítői, Mayan Engelman és Eliran Peled először felnőtt szempontból szerettek volna filmet készíteni a Rex Moziról, de végül a héberül beszélő Mouize és az arabul beszélő Ranin szemén keresztül mutatták be a történetet. Az alkotók most azt tervezik, hogy a filmet egész estés mozivá bővítik, ehhez jelenleg partnereket és támogatókat keresnek.

(Time of Israel, Jerusalem Post)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp