Zsidó kisfiú és arab kislány barátságáról szóló izraeli animáció kapott rangos elismerést

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A Cinema Rex című animációs rövidfilmben a csak héberül beszélő kisfiú és a csak arabul beszélő kislány a filmek varázslatos világának segítségével kommunikál egymással.

A rangos Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivált idén a koronavírus-járvány miatt kizárólag online rendezték meg. A fesztivál ifjúsági programjában induló izraeli Cinema Rex című alkotást a kategória legjobbjának választották.

A hatperces animációban egy zsidó kisfiú és egy arab kislány kötnek barátságot a filmek varázslatos világának segítéségével. A helyszín pedig az 1930-as évek végén működő legendás jeruzsálemi Rex Mozi, amely zsidó és arab közös tulajdonban volt a zsidók által lakott nyugati és arabok által lakott keleti városrész határán.

A filmben a zsidó mozigépész kisfia és az arab takarítónő kislánya barátkozik össze annak ellenére, hogy a szüleik figyelmeztetik őket, hogy ne játszanak egymással. A filmek szeretete azonban mindennél erősebb köteléknek bizonyul.

A film készítői, Mayan Engelman és Eliran Peled először felnőtt szempontból szerettek volna filmet készíteni a Rex Moziról, de végül a héberül beszélő Mouize és az arabul beszélő Ranin szemén keresztül mutatták be a történetet. Az alkotók most azt tervezik, hogy a filmet egész estés mozivá bővítik, ehhez jelenleg partnereket és támogatókat keresnek.

(Time of Israel, Jerusalem Post)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp