A világ legnagyobb sótalanítója épül Izraelben

A cél, hogy Izrael az ivóvize több mint 70%-át nyerje sótalanítókból 2050-re. Ugyanakkor a sótalanítók megépítése biztonsági kockázatot is hordoznak, ugyanis egy ellenük irányuló, esetleges támadás veszélyeztetheti az ország vízellátását.

A szárazsággal szembeni küzdelem jegyében Izrael öt sótalanító üzemet létesített 2005 óta, és nemrég megállapodást kötött a hatodikra is, amely egyben a világ legnagyobb sótalanítója lesz. A létesítményt az IDE Technologies fogja megépíteni a kínai Hutchison Holdings helyett.

Az IDE korábban már részt vett egy másik izraeli sótalanító építésében is. Ez az üzem 35%-al növelheti meg az ország édesvíz termelését 2023-tól. A cél, hogy Izrael az ivóvize több mint 70%-át nyerje sótalanítókból 2050-re.

A kedvező ajánlat 1,5 milliárd dolláros szerződésről szól, amely működése során 900 millió dollárt spórol az izraeli államnak.

A Sorek 1 sótalanító

Többféle aggodalom is övezte korábban a megállapodást, és többek között ezért utazott májusban Izraelbe Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. Az USA ugyanis megakadályozta, hogy a kínai cég kapja a megbízást, és többször aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az utóbbi években egyre szorosabb kereskedelmi kapcsolat kezd kiépülni Izrael és Kína között.

Az USA biztonsági kockázatra figyelmeztetett ez ügyben, és félő volt, hogy rossz hatással lesz az izraeli-kínai barátság szorosabbra fűzése az amerikai kapcsolatokra.

A sótalanítók háttérbe szorítják a víztakarékosságot

Egyébként szakmai aggályok is felmerülnek a sótalanítók túlzott használatával szemben. Egyes szakértők úgy vélik, nem lenne szabad ilyen mértékben támaszkodni ezekre az üzemekre. A kritikusok szerint azonban a sótalanítók háttérbe szorították a víztakarékosságot.

„A sótalanító üzemek hamis biztonságérzetet keltettek, és megnőtt a vízfogyasztás”, mondta Sarit Caspi-Oron, az Izraeli Környezetvédelmi Szövetség vízügyi osztályának igazgatója a Times of Israelnek.

A haderai sótalanító üzem

A cikk szerint korábban Izrael az aszályok idején vízhasználati adót vetett ki, és népszerűsítette a víztakarékos eszközök használatát. Jelenleg azonban nincsenek tervek hasonló intézkedések végrehajtására. A sótalanított víz egyébként sem ér el minden háztartásba: az ország legnépesebb, part menti régióinak jut belőle, és néhány belsőbb területen lévő háztartásnak.

A sótalanítók megépítése biztonsági kockázatot is hordoznak, ugyanis egy ellenük irányuló, esetleges támadás veszélyeztetheti az ország vízellátását.

Az ország vezetői ugyanakkor derűlátóak és a sótalanított vízből töltenék fel az elapadt forrásokat, így a Galileai-tavat is, ami egyes kritikusok szerint megzavarhatja az ottani ásványegyensúlyt.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp