Országának nagyjai közé emelik a tízezer zsidót megmentő portugál diplomatát

Aristides de Sousa Mendes a holokauszt idején több ezer ember életét mentette meg , most Lisszabonban állítanak neki emlékművet az ország legnagyobb alakjai számára létrehozott helyszínen.

Mendes 1940-ben konzulként szolgált a franciaországi Bordeaux-ban, ahol vízumot osztott a nácik elől menekülők számára. Becslések szerint ezzel mintegy 30 ezer embert, köztük 10 ezer zsidót mentett meg. Mendest akcióját követően felfüggesztették Portugália diplomáciai szolgálatából.

Aristides de Sousa Mendes

Mendes ugyan 1954-ben elhunyt, de embermentő tevékenységéért, első diplomataként 1966-ben posztumusz megkapta Izrael Államtól a Jad Vasem intézet Világ Igaza kitüntetését. Hazájában is több elismerést kapott, a TAP Portugal nemzeti légitársaság például egy repülőgépet nevezett el róla 2014-ben.

A portugál parlament pedig a hónap elején egyhangúlag szavazta meg a tiszteletadást az embermentő diplomatának. Az emlékművet egy korábbi templom helyén létrehozott Nemzeti Panteonban fogják felállítani.

„Aristides Sousa Mendes, mint hős történelmi alak, Portugália nemzeti örökségének része” – olvasható a parlament állásfoglalásában. „Öröksége az egész civil társadalom, de mindenekelőtt a jövő generációi számára követendő példa.”

(JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp