Iránban ragadt izraeli kémnővel érkezik a Fauda írójának új sorozata

A Teherán című új izraeli sorozatban a Moszad ügynöknője próbálja meghiusítani az irániak atomprogramját. A nyolc részes első évad az Apple TV-n lesz majd elérhető.

Izraelben tegnap mutatták be a Teherán című sorozat első epizódját, amelyet többek között a Fauda egyik írója, Moshe Zonder jegyez. A sorozat fókuszában a Moszad ügynöknője Tamar Rabinayan (az izraeli színésznő, Niv Sultan alakításában) áll, akit azzal a céllal küldenek Teheránba, hogy meghekkeljen egy iráni atomreaktort.

A küldetés azonban kudarcot vall, és a Teheránban született (hat éves korában vándorolt ki a családjával Izraelbe) kémnő a szülővárosában reked, ahol újra felfedezi gyökereit és romantikus kapcsolatba keveredik egy helyi demokráciapárti aktivistával. Mindeközben az őt üldöző iráni hatóságok egyre közelebb kerülnek hozzá.

„A Teherán egy új megvilágításban próbálja bemutatni az izraeli-iráni konfliktust, a célja hogy olyan témákat boncolgasson, mint a bevándorlás, az identitás, illetve a patriotizmus” – mondta Zonder a Times of Israelnek.

„A bevándorlói létet is körbejárjuk, mivel főszereplőnk egy Moszad-ügynök, egy bevándorló Izraelben. Amikor visszatér Teheránba, otthon érzi magát, de mi számít igazi hazájának? Izrael, amely odaküldte? Vagy Irán, ahol született? Nem csak egyféle válasz létezik” – magyarázta az Euronewsnak Dana Eden kreatív producer.

A sorozat egyik szereplője, az Iránban született izraeli színésznő Esti Yerushalmi szintén a Euronewsnak beszélt arról, hogy mennyire volt nehéz számára a forgatás. Yerushalmi 14 éves korában, az Iszlám Forradalom után hagyta el az országot, és vándorolt ki Izraelbe a szüleivel.

Már az izraeli filmesek is kezdenek rájönni, hogy van egy szuper titkosszolgálatuk – Kibic Magazin

A Moszadról szóló filmek az utóbbi években új lendületet kaptak az izraeli filmgyártásnak köszönhetően. A 7. Zsidó és Izraeli Filmfesztiválon most bemutatásra kerülő Búvóhely című film is ennek az új hullámnak a terméke. Az izraeli hírszerző titkosszolgálat, a Moszad neve sokszor hangzik el olyan híres külföldi kémszervrezetek neve mellett, mint az amerikai CIA, a szovjet KGB vagy éppen a brit MI6.

„Nem volt könnyű a forgatás, mert feljött egy csomó emlék, nagyon megrázott, nagyon fájt. Hiányzik Irán. A szépsége, az ott élő emberek. Egy csodálatos ország, amely most szenved” – monda a színésznő.

A Teheránt az izraeli Kan tévécsatorna készítette, a sorozatot Athénban forgatták, mivel Dana Eden szerint a város nagyon hasonlít Teheránra. Nemrég pedig bejelentették, hogy az Apple TV megvásárolta a szériát, így várhatóan a streaming szolgáltatónál Magyarországon is elérhető lesz a sorozat.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp