Hörcsögökön már működik egy izraeli kutatóintézet koronavírus elleni vakcinája

A kormányzati fenntartású Izraeli Biológiai Kutatóintézet által kifejlesztett védőoltás a tél végére elkészülhet, amennyiben a héten engedélyt kapnak a humán kísérletek elkezdésére.

Az Izraeli Biológiai Kutatóintézet munkatársai jelenleg az egészségügyi minisztérium engedélyére várnak, hogy megkezdhessék az általuk kifejlesztett oltóanyag embereken való tesztelését. A kutatók a vakcina elkészítéséhez az emberre veszélytelen vesicularis stomatitis vírust (VSV) használták fel.

Koronavírus ellenanyagot állítottak elő izraeli kutatók – Kibic Magazin

Jelentős áttörést értek el a koronavírus elleni küzdelemben az Izraeli Biológiai Kutatóintézet munkatársai. Az antitest kifejlesztése előrelépésnek számít, a felhasználásával elkészülő oltásra azonban még várni kell. Naftali Bennett izraeli védelmi miniszter és az ellenőrzése alá tartozó Izraeli Biológiai Kutatóintézet közös közleményben jelentette be, hogy az intézet kutatói sikeresen állítottak elő a koronavírust támadó antitestet, adta hírül a Ynet.

A VSV vírusoknál a tudósok olyan géntechnológiával módosított fehérjéket alkalmaztak, amelyek a Covid-19 vírus koronáját is alkotják, így amikor az immunrendszer felfedezi az oltással beadott ál-koronavírusokat, elkezdi a megfelelő antitestek termelését. Az oltóanyagot először hörcsögökön tesztelték, és egyik beoltott rágcsáló sem betegedett meg.

Az izraeli kutatáson kívül ígéretesnek tűnik az Oxfordi Egyetem által fejlesztett védőoltás, amely különleges esetekben akár már októberben jóváhagyható lehetne, illetve az amerikai Moderna fejlesztése. Utóbbi céggel az izraeli kormány is megállapodott a múlt héten a vakcina megvásárlásáról, amennyiben a kísérletek sikeresek lesznek.

(JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp