Izraeli kutatók rájöttek, mitől okoz halált egyes betegeknél a koronavírus fertőzés?

A Hadassah Egyetem kutatói úgy vélik, megtalálták az okát annak, mitől lesznek bizonyos emberek súlyos betegek a koronavírustól és halnak bele a fertőzésbe, mások pedig miért nem. A gyógymódot is kilátásba helyezték.
A koronavírus betegek nagyjából 30%-ánál alakulnak ki vérrögök, amelyek meggátolják a vér eljutását a vesékbe, a szívbe és az agyba, valamint a tüdőbe, áll a nemzetközi kutatásban.

A jeruzsálemi Hadassah Egyetem kutatói szerint azoknál a betegeknél alakulnak ki vérrögök, akiknél magas az alfa defenzin nevű protein szintje a vérben, mondja dr. Abd Alrauf Higavi, a Hadassah laboratóriumának vezetője, aki 30 év kutatja a vérrögök kialakulását, írja a jpost.com.

„Az enyhe tünetekkel rendelkező páciensek vérében alacsony az alfa defenzin koncentrátum”, mondja. „A súlyos betegeknél és azoknál, akik belehalnak a vírusba ez az arány magas.”

A defenzinek védő funkcióval rendelkeznek számos baktérium, vírus, gomba és egysejtű állati kórokozó (ún. protozoon) ellen. Egyes betegségekben kimutathatóan megváltozik a defenzinek koncentrációja vagy működési mechanizmusa, ezzel alkalom kínálkozik arra, hogy a kórokozók káros hatásukat kifejthessék, vagy a szervezet nem megfelelő erejű és útvonalú immunválasszal reagáljon jelenlétükre, kialakítva ezzel az immunmechanizmusú betegségek egy csoportját. Kémiai szerkezetük szerint alfa- és béta-defenzineket különböztetünk meg.

Az alfa-defenzinek leginkább a vékonybélnyálkahártya hámrétegének speciális sejtjeiben és a vér granulocytáiban (a fehérvérsejtek egy típusa) találhatók meg. A béta-defenzinek a szervezet nagyobb részén vannak jelen: megtalálhatók a bőrben, a tüdőben, a vékony- és vastagbélben, illetve a vérben is.

A Hadassah csapata 80 betegtől származó, több mint 700 vérmintát vizsgált a járvány első hulláma idején. A kutatók szerint a vér magas alfa defenzin szintje okozhatja a nehézlégzést, amit intubálással próbálnak ellensúlyozni. A felmérések azt mutatják, hogy a lélegeztetőgépre került betegek 80%-a belehal a fertőzésbe.

Higavi szerint jó úton járnak a megoldás felé: a kolhicin hatóanyagú készítmények egereknél megállították az alfa defenzin szint emelkedését. Most arra várnak, hogy megkapják az engedélyt arra, hogy teszteket végezhessenek embereken is.

A tervek szerint a készítményt súlyos és enyhe tünetekkel rendelkező pácienseken is kipróbálnák, hogy lássák segít-e abban, hogy meggátolja a betegség súlyosabbá válását.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp