Egyedülálló emlékhely épül a deportált zsidóknak egy német vonatállomáson

Az eltűntek emlékét őrző alkotás közel 80 évvel azután készült, hogy a zsidókat szállító utolsó vonat elindult Wurzburgból a majdnem biztos halálba.


Bőröndöket, hátizsákokat és más utazási kellékeket készített el kőből, kerámiából és más anyagokból a művész, Matthias Braun a bajorországi Wurzburgban.

A csomagok az állomás központi részén láthatók, tulajdonosok nálkül. Nem messze történelmi képek állnak egy információs állványon arról az időszakról, amelyről mesél az emlékhely, írja a jta.org. A bőröndökön, a korszerű eszközöket is felhasználva, QR kódokat helyezett el az alkotó. Ha a látogató rájuk szkennel, sok mindent megtudhat azoknak a városoknak a zsidó lakosságáról és történelméről, amelyek a Prágához közeli theresienstadti koncentrációs táborba küldték lakóikat.

A deportált zsidók csomagjai Würzburgban

Minden egyes itt kiállított bőröndnek van egy „testvérpárja” ezekben a városokban.

Josef Schuster, a német Központi Zsidó Tanács elnöke Wurzburgban lakik, és elmondta, hogy az emlékmű nagy valószínűséggel az első olyan munka, amely kapcsolatot létesít az emlékezés központi helyszíne és a helyi közösségek között.

Az utolsó nagy deportálás 1943 júniusában volt Wurzburgban.

A holokauszt előtt ebben a régióban (Alsó-Frankföld) volt a legnagyobb a zsidóság aránya Németországban. 1941 és 44 között 2069 zsidót deportáltak innen Theresienstadtba.

Matthias Braun (jobb szélés), mellette Achim Könneke kulturális szakember, Benita Stolz és Christian Schuchardt polgármester

A projekt keretében arra kérték a helyi közösségeket, hogy állítsanak ki egy-egy bőröndöt azokon a településeken, ahol éltek korábban zsidók. Eddig a 109 helyből 69-en csatlakoztak a kezdeményezéshez.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp