Koronavírusban halt meg Konrád György testvére egy New York-i idősotthonban

Konrád Éva túlélte a holokausztot és a kommunizmust, 1957-ben emigrált az USA-ba, ahol biológus lett.

Egyetlen hátizsákkal, gyalog indult Ausztriába Konrád Éva az 1956-os forradalom után, hogy aztán 57-ben Amerikába emigráljon. Később biológussá vált, tanított a pennsylvaniai, a New Jersey-i és a harlemi egyetemen, de ő tervezte az Amerikai Természettudományi Múzeum víz alatti élővilágot bemutató kiállításait is. Konrád György testvére április 18-án, 90 éves korában halt meg egy bronxi idősotthonban, koronavírus-fertőzés miatt. Most a 444.hu közölt róla cikket a the New York Times írása alapján.

Konrád Éva Berettyóújfaluban, egy zsidó család gyermekeként született 1930-ban, 14 éves volt, amikor a németek megszállták az országot. Tízéves öccsével, Konrád Györggyel sikerült Budapestre menekülnie, így a településen élő zsidókkal ellentétben nem kerültek Auschwitzba és más náci haláltáborokba.

Konrád György – aki tavaly szeptemberben, 87 évesen hunyt el – az 50-es évek kommunista elnyomása és az 56-os forradalom után is Magyarországon maradt. Konrád Éva azonban „demokráciában akart élni, félelmek nélkül” – mondta Lakner Judit, Konrád özvegye a New York Times-nak, ezért döntött az emigráció mellett.

Meghalt Konrád György – Kibic Magazin

Életének 87. évében elhunyt Konrád György Kossuth- és Herder-díjas író, esszéista, szociológus. Hosszan tartó, súlyos betegség után otthonában érte a halál pénteken délután. Konrád György a magyar próza világszerte egyik legismertebb alakja, művei egyebek mellett angol, cseh, dán, finn, francia, héber, holland, német, norvég, olasz, orosz, spanyol és szerb nyelven jelentek meg.

Egyik unokatestvére szerint rajongott az algákért, nem volt társasági ember, mert fanatikusan kutatott, csak a mikroszkópja érdekelte.

„Nagyon büszke New York-i volt” – mondta Lakner Judit. „Nem tartozott sehova máshova, csak New Yorkba. Imádta a szabadságot.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp