„Benedek Tibor a medencében és a medencén túli tetteiben is példát mutatott”

Életének 48. évében, súlyos betegség után csütörtök hajnalban elhunyt Benedek Tibor háromszoros olimpiai aranyérmes, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, a magyar férfi válogatott korábbi szövetségi kapitánya. Képgaléria.

“Ma hajnalban örökre lecsukta szemét Benedek Tibor, a háromszoros olimpia bajnok, világ- és Európa bajnok vízilabdázó legenda. Családja, csapattársai, az egész vízilabda társadalom és a szurkolók számára pótolhatatlan és felfoghatatlan űrt hagyott maga után.”, írta a család az MTI-nek eljuttatott közleményében.

A Magyar Vízilabda Szövetség és az UVSE csütörtök (ma) 21 órától nyilvános, gyertyás, csendes megemlékezést tart a Hajós Alfréd Sportuszoda bejárata előtt Benedek Tibor emlékére.

Benedek Tibor 1972. július 12-én született Budapesten. Ötéves korában édesanyja vitte el úszni a gerincproblémái miatt. Vízilabdázni a Központi Sportiskolában kezdett, majd 1989 és 1996 között az Újpest csapatát erősítette.

A világ egyik legjobb balkezes vízilabdázója lett, háromszor nyert olimpiai bajnoki címet (2000, 2004, 2008). 2003-ban világbajnok lett Barcelonában, tíz év múlva ugyancsak a katalán városban lett újra vb-győztes, de akkor már a válogatott szövetségi kapitányaként.

Az év legjobb magyar vízilabdázójának négyszer (1992, 1993, 1994, 2002), választották meg, 2000-ben beszavazták az évszázad magyar vízilabda-válogatottjába. Az esztendő legjobb magyar szövetségi kapitányának egyszer (2013) választották meg. Megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (2000), a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (2004) és a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal (2008) kitüntetést is. 2008-ban Budapest díszpolgára lett, 2015-ben bekerült a vizes sportágak Hírességek Csarnokába (ISHOF), 2016-ban tenyérlenyomata felkerült a Magyar Sportcsillagok Falára, egyike a vízilabdázás tíz háromszoros olimpiai bajnokának.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) saját halottjának tekinti Benedek Tibort.

Sokan búcsúztak nyilvánosan a legendás sportolótól:

Karácsony Gergely főpolgármester a következőket írta Facebook oldalán:

“Legendás család zseniális alakja; halhatatlan vízilabdázó, odaadó családapa, sziklaszilárd barát. Elsősorban az embert gyászoljuk; azt az embert, aki a medencében és a medencén túli tetteiben is példát mutatott, aki imádott élni, aki soha, semmilyen helyzetben nem ismert lehetetlent. Mély részvétem a Benedek családnak.”

Orbán Viktor is megemlékezett Benedek Tiborról:

“Lesz-e még? Nem lesz. 🖤 Fekete a víz a medencében. Meghalt Benedek Tibor. Nyugodjon békében!”

A Mazsihisz is megidézte a zsidó származású sportoló emlékét:

Tartott valahová, a munka nem maradt jutalom nélkül, a szeretetreméltó szerénység tiszteletet parancsolt, jósága családot, otthont teremtett. És aztán jött a végzet, ami sehová sem tart, semmi felé nem mutat, semmiből sem következik.

Felesége, Epres Panni, néhány nappal ezelőtt még ezt a fotót tette közzé Instagram oldalán Benedek Tiborról és közös lányukról, Borkáról:

Legidősebb lánya is posztolt édesapjáról “Örökké szeretlek” felirattal.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp