90,000 bevándorló érkezhet Izraelbe a következő 18 hónapban

A COVID-19 járvány következtében megnőtt az igény az alijára világszerte a Zsidó Ügynökség, a Nefesh B’Nefesh, a Qalita és más bevándorlással foglalkozó szervezetek szerint.

Korábban a Zsidó Ügynökség 50.000 fő új bevándorlót jósolt 2021-re. Az utazási korlátozások miatt idén csökkent a bevándorlók száma a 2019-es évhez képest.

Az új bevándorlási miniszter Pnina Tamano-Shata szerdán bejelentette, hogy 5 éves tervet dolgoznak ki a bevándorlók beilleszkedésének elősegítésére. A miniszter számára elsődleges cél, hogy a világ minden pontjáról emelkedjen a bevándorlók száma Izraelbe, írja a jpost.com.

A miniszterasszony hozzátette, hogy fontosnak tartja, hogy az etióp Falash-Mura közösség minden Etipiában maradó tagját Izraelbe hozzák, mivel égbekiáltóan igazságtalanság elválasztani egymástól a családtagokat. Ez nagyjából 7500 főt jelent, akik most táborokban várakoznak arra, hogy Izraelbe utazhassanak. Tamano-Shata maga is etióp származású, és ezt a lépést elsődleges nemzeti prioritásnak nevezte.

A Falash Mura tagjai olyan zsidók leszármazottai, akiket arra kényszerítettek a 19.században, hogy térjenek át a judaizmusról a kereszténységre. A közösség 1993-ban kapta meg az engedélyt, hogy Izraelbe költözhessen a Belépési Törvény keretében, mivel a korábbi Visszatérési Törvény kizárta azokat az automatikus bevándorlásra jogosultak köréből, akik áttértek egy másik vallásra.

Pnina Tamano-Shata

Az eddigi bevándorlók szinte mind anyai ágon zsidó származásúak, de akik Etiópiában maradtak, azoknál főként az édesapának van zsidó származása. Ezért az alija során szétválasztották a családokat, és sokan kénytelenek voltak szülőket, gyerekeket, rokonokat Etiópiában hagyni.

Egy 2015-ös kormányrendelet elrendelte, hogy a közösség tagjait hozzák 2020-ig Izraelbe, de még csak 2200 fő érkezett meg a közel 10.000 emberből.

A késlekedést hivatalosan költségvetési és bürokratikus nehézségekkel magyarázzák, de a valllásos-cionista közösségben és a főként az 1980-as és 90-es években alijázó Béta Izrael nevű etióp közösségben is sokan ellenzik a Falash-Mura etiópok bevándorlását.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp