Elhunyt az utolsó tagja a holokauszt során több száz gyereket megmentő csapatnak

A holland-zsidó Betty Goudsmit-Oudkerk 96 éves volt, és több száz gyereket mentett meg a holokauszt idején. Ö volt az utolsó élő tagja annak a mentőcsapatnak, amely gyerekeket csempészett biztonságos helyre egy amszterdami protestáns papneveldébe, ahol hónapokig bujkáltak.

A papneveldét Johan van Hulst vezette, az épület egy internáló tábor mellett állt, amelyet a németek alakítottak ki a zsidó gyerekek számára a Hollandsche Schouwburg koncentrációs táborral szemben, ahol a gyerekek szüleit tartották fogva. Goudsmit-Oudkerk azt a feladatot kapta, hogy vigyázzon a bebörtönzött gyerekekre. A Hollandsche Schouwburg igazgatójának, Walter Süskindnek a segítségével több száz gyerekeket csempésztek át van Hulst papneveldéjébe.

A képen az az épület látható, amely korábban protestáns papneveldeként működött

Goudsmit-Oudkerk évtizedeken át nem akart beszélni nyilvánosan a mentésben játszott szerepéről. Végül néhány évvel ezelőtt egy interjúkötet készült vele, amelyet 2016-ban adtak ki, írja a jta.org.

A korábbi papnevelde és a Hollandsche Schouwburg  ma az amszterdami Zsidó Kulturális Negyed része. 2022-ben egy holokauszt múzeum nyílik a papnevelde helyén, amelynek átépítésére 27 millió dollárt költöttek.

Betty Goutsmit-Oudkerk

Emile Schrijver, a Zsidó Kulturális Negyed igazgatója részvétét fejezte ki Goutsmit-Oudkerk családjának, és igazi hősnek nevezte az asszonyt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp