Egy belga film szerint a zsidók lemészárolták és szisztematikusan eltávolították a palesztinokat

A belga állami tévé egy holokauszt dokumentumfilmet sugároz, amelyben az az állítás hangzik el, hogy a zsidók lemészárolták és szisztematikusan elüldözték a palesztinokat a földjeikről.

A Holokauszt gyermekei című holland nyelvű dokumentumfilm-sorozat ötödik részében hangzott el ez az állítás, amelyet május 26-án sugároztak. A filmet a VRT televíziós csatorna készítette.

A dokmentumfilm azt állítja, hogy miután hét arab ország hadserege bejelentette, hogy hadat üzen Izraelnek, majd 1948 májusában megszállták Izraelt, „az izraeli hadsereg a palesztin falvak szisztematikus rombolásába kezdett, elűzte a lakosságot és elpusztította otthonaikat”, írja a jta.org.

A film szerint azért került sor arra, hogy az arab országok megszállták Izraelt, mert polgárháború tört ki az arabok és a zsidók között. „A zsidó milíciák 20 palesztin faluban követtek el tömeggyilkosságot, és arra kényszerítettek több százezer palesztint, hogy elmeneküljön”, mondja a narrátor a 48 perces epizódban.

A sorozat nem tesz említést arról, hogy az arabok is több száz zsidó civilt öltek meg 1947-49-ig, sem arról a több tucat arab településről, amelyek háborítatlanok maradtak, és amelyek szintén Izrael államának részét képezték.

A Flamand Régió Zsidó Szervezeteinek Fóruma levélben jelezte tiltakozását a VRT-nek, amiért azt állította a film, hogy népirtást követtek el a zsidók.

„A súlyosan vitatható és pontatlan állításokat a holokauszt túlélők szavaiból vonja le a narráció”, mondta Hans Knoop, a zsidó szervezet szóvivője.

Kinderen van de Holocaust – Aflevering 5 (Seizoen 1) | VRT NU

Na de oorlog voelen veel Holocaust-overlevenden zich niet meer veilig in Europa. In 1948 wordt de staat Israël in het leven geroepen. Voor het eerst in de geschiedenis hebben Joden een eigen land, een land waar ze in de meerderheid zijn. Maar de oprichting is gecontesteerd. De oorspronkelijke Arabische bewoners worden verdreven.

Regina Sluszny holokauszt túlélővel is készítettek interjút a filmhez, ő megkérte a VRT-t, hogy javítsák az ellentmondásos kijelentéseket.

Izrael belga nagykövete, Emmanuel Nachson azt írta a VRT-nek, hogy az állítások szükségtelenül át vannak politizálva.

A VRT főszerkesztője, Geert Clerbout védte a filmben elhangzottakat, szerinte 4 flamand professzor ellenőrizte az állításokat. A VRT már több alkalommal került a figyelem középpontjába az Izraelről és a második világháborúról tett ellentmondásos megnyilvánulásai miatt.

2008-ban a csatorna egy olyan utazási show műsor hirdetését vonta vissza, amelyben Adolf Hitler is szerepelt.

2015-ben egy Auschwitzban forgatott műsorban holokauszttal kapcsolatban használt kijelentések hangzottak el Izrael és a palesztinok vonatkozásában, mint hogy „Antiszemitának tartanak, mert azt gondolom, megengedhetetlen ez a botrány. Ez egyszerűen nem történhet meg.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp