Zsidó édesanyja megmentőjét keresi egy venezuelai férfi Budapesten

Andres Carciente azt a személyt vagy leszármazottait keresi, aki édesanyját a holokauszt idején elbújtatta.

A hatéves Friedmann Ágnes 1944-ben egy budai lakásban vészelte át a holokauszt borzalmait, így menekülve meg a deportálás és a nyilas terror elől. A kislány a háború után Svájcba került, majd végül Venezuelába telepedett le családjával.

Friedmann Ágnes (Fotó: Mandiner)

Most Friedmann Ágnes fia, a már egy ideje Budapesten élő Andres Carciente úgy határozott, megkeresi az édesanyját bújtató férfit vagy leszármazottait, hogy köszönetet mondjon neki, amiért megmentette édesanyja életét, írja a Mandiner.

Mivel édesanyja nem emlékszik a részletekre, így Carciente egy 1947-ben írott képeslap alapján kezdett el kutakodni. Annyit már sikerült kiderítenie, hogy egy bizonyos Turoczy vagy Túróczi Lajos leszármazottjait kellene megtalálnia. Minden bizonnyal ő lehetett az, aki elbujtatta Friedmann Ágnest. Valamint hogy a férfi Budán a Torbágyi út 22. szám alatt, majd később a Böszörményi út 18/b alatti házban is élt a háború után.

Ennél többre azonban nem jutott, így most a médián keresztül kért segítségét. Ha valaki netán ismeri a keresett személyt, illetve leszármazottjait, annak a kapcsolat@mandiner.hu email címen várják jelentkezését.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp