800 rabbi és kántor közleményben ítéli el a rasszizmust

Az aláírók között megtalálható az ikonikus zsidó emberi jogi aktivista, Abraham Joshua Heschel rabbi, aki még Martin Luther Kinggel is tüntetett együtt.

Több mint 800 rabbi és kántor írta alá azt a nyilatkozatot, amely békésen kíván tiltakozni a fajgyűlölet ellen George Floyd halála kapcsán.

Az aláírásgyűjtés megidézte az ikonikus zsidó emberi jogi aktivista, Abraham Joshua Heschel rabbi szellemét, aki még Martin Luther Kinggel is tüntetett együtt. A nyilatkozatot az amerikai zsidóság reform irányzatának egyik intézménye, a Religious Action Center készítette, a szervezet korábban is sokat foglalkozott az emberi jogok védelmével.

Abraham Joshua Heschel és Martin Luther King

„Nagy múltra tekint vissza országunkban a színesbőrűek, különösen a feketék elleni brutalitás. George Floy ennek a szörnyű örökségnek lett újabb áldozata”, olvasható a közleményben. „A tiltakozásokban megnyilvánuló düh, frusztráció és fájdalom csupán az erre adott válasz. Aláírásommal kiállok amellett, hogy jogunk van a békés tüntetéshez, és felhívom az ország végrehajtóhatalmának és a megválasztott képviselőknek a figyelmét arra, hogy ne akadályozzák a szólásszabadsághoz való alapvető jogot.”

A közlemény aláírói között három nagy zsidó felekezet képviselői találhatók meg. Rick Jacobs rabbi a Reform Zsidó Szövetség elnöke, Hara Person rabbi a reform mozgalomhoz tartozó Central Conference of American Rabbis ügyvezetője, Jacob Blumenthal rabbi, a konzervatív irányzat szervezetének, a Conservative Rabbinical Assembly ügyvezetője és Deborah Waxman rabbi, a konzervítokhoz közel álló rekonstrukciós irányzat, a Reconstructing Judaism elnöke szintén aláírta a nyilatkozatot, írja a jta.org.

Az aláírt dokumentum teljes egészében itt olvasható:

Jewish Clergy Sign-On Letter

Jewish Clergy Sign-On Letter Regarding the Right to Protest As Rabbi Abraham Joshua Heschel said, to march is to pray with our feet. Throughout American history, the right to protest peacefully has been a hallmark of free expression. In the past week, clergy of all faiths have joined in and suppo…

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp