A világ legjobb edzői közé választották a magyar futball zsidó legendáját

Guttmann Béláról minden focirajongónak először a Guttmann-átok ugrik be. Edzői munkásságát most egy brit focimagazin ismerte el.

A brit FourFourTwo labdarúgással foglalkozó magazin egy százas listát készített a világ legjobb edzőiről, amelyen Guttmann Béla a legjobb magyarként a 21. helyen szerepel. A játékosként az 1920-as években négyszeres magyar válogatott Guttmann focizott többek között az MTK-ban és a bécsi zsidó csapatban, a Hakoah Wienben. Komoly sikereket azonban inkább edzőként tudott elérni.

Guttmann Béla

Ahhoz viszont, hogy valódi legendává váljon a zsidó Guttmannak először túl kellett élnie a II. világháborút. Ő maga munkaszolgálatos volt, édesapját és lánytestvérét pedig Auschwitzban gyilkolták meg. Guttmann viszont túlélte, majd olyan csapatokat edzett, mint a Puskással felálló Kispest, a Milan, a Sao Paulo, a Porto vagy a Benfica. Utóbbival a ’60-as évek elején kétszer is megnyerte a Bajnokcsapatok Európa-kupáját (BEK).

A második BEK-győzelem után 1962-ben Guttmann extraprémiumot követelt magának, a klubvezetés viszont nem volt hajlandó többet fizetni neki. Guttmann Béla így távozott a Benficától, de még mielőtt becsapta volna maga mögött az ajtót, megátkozta a klubot azzal, hogy soha többé (más források szerint 100 évig) nem nyer európai kupát. A Benfica azóta nyolcszor is játszott valamilyen európai kupasorozat döntőjébe, de egyszer sem sikerült nyernie.

„Különös, hogy Guttmann ennyire gyökértelenül hagyott ilyen mély nyomot a futballban. Fél tucat klubbal azonosítják a nevét, de jobban emlékeznek arra, amit mondott, mint arra, amit elért. Pedig Guttmann Béla több jó sztorik gyűjteményénél. Ő volt az első rocksztár az edzők világában, aki megjárta a poklot is, rendszert vágott a káoszba, és generációja egyik legjobb stratégájának bizonyult” – írja róla jellemzésében a FourFourTwo.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp