Több izraeli ellenzi, mint amennyi támogatja a ciszjordániai annektálást

Egy új közvéleménykutatás szerint több izraeli ellenzi, mint amennyi támogatja a július 1-től meghirdetett ciszjordániai annektálást.

A baloldali Genfi Kezdeményezés Csoport által megrendelt és közzétett közvélemény-kutatás szerint a lakosság 41,7 százaléka ellenzi a ciszjordániai részeknek a Trump-béketervben engedélyezett annektálását, 32,2 százaléka pedig támogatja azt, írja az MTI a Times of Israel cikke alapján.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a Jordán-völgy térképén magyarázza az annektálás tervének részleteit

Körülbelül 48 százalék úgy véli, hogy ez a várhatóan az amerikai vezetéssel egyeztetett lépés veszélyeztetné a béke elérésének esélyét a palesztinokkal, viszont 13,8 százalék úgy gondolja, hogy elősegítené a béke kilátásait.

A megkérdezetteknek mindössze 3,5százaléka említette meg az izraeli fennhatóság kiterjesztését, amikor az ország két legfontosabb prioritásának megnevezésére kérték. A gazdaságot 42,4 százalék, az egészségügyet 24,6 százalék, a biztonságot pedig 17,4 százalék említette a legfontosabb kérdések között.

A felmérés szerint még Benjámin Netanjahu miniszterelnök jobboldali kormányzó Likud pártja támogatónak is csak a fele állt az annektálás mögé, miközben Beni Ganz védelmi miniszter centrista Kék-fehér pártja szimpatizánsainak többsége elutasítja ezt a lépést.

A közvélemény-kutatást június elején végezték el 621, Izrael felnőtt lakosságát reprezentáló válaszadóval. A hibahatárt 3,9 százalékban határozták meg.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp