Nagyapja nevében kért bocsánatot a holokauszt miatt Horthy Miklós unokája

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Horthy István meg van győződve arról, hogy nagyapja nem akarta a zsidók kiirtását. De mivel ő volt az államfő, úgyhogy „talán jogi szempontból felelős is volt”.

A Londonban élő Horthy István most először, a Nagyapám: Horthy Miklós című dokumentumfilmben beszélt arról, hogy mit gondol nagyapja a holokausztban játszott szerepéről. Horthy unkája szerint a német megszállást követően kezdődő deportálások idején a kormányzónak már nem volt semmi mozgástere, bár 1944 júliusa és októbere között azért csak sikerült elérnie egy-két dolgot.

Horthy Miklós unokájával, ifj. Horthy Istvánnal

Horthy Miklós unokája meg van győződve arról, hogy nagyapja nem akarta a zsidók kiirtását, és egészen addig nem sejtette, mi történik az elhurcolt zsidókkal, amíg kézhez nem kapta az auschwitzi jegyzőkönyvet 1944. július elején. Ezt követően pedig le is állíttatta a deportálásokat. 

Erről amúgy a történészek egy részének egészen eltérő véleménye van, mint ahogy arról nemrég az Ungváry Krisztián és Szakály Sándor közötti vita kapcsán itt a Kibicen is beszámoltunk:

Ki mondhat ítéletet Horthy Miklós felett? – Kibic Magazin

Jól döntött Horthy Miklós, amikor Magyarországot beléptette a II. világháborúba? Tudott-e arról, hogy mi lesz a deportált zsidók sorsa? A kormányzó felelősségéről Ungváry Krisztián és Szakály Sándor vitatkozott egy jót. A napokban jelent meg Ungváry Krisztián Horthy Miklós – A kormányzó és felelőssége 1920-1945 című könyve, amelyben a történész arra keresi a választ, hogy milyen felelőssége volt Horthynak Magyarország sorsának alakulásában, különösen II.

A dokumentumfilmről hírt adó 24.hu szerint az alkotás legerősebb pillanata, amikor Horthy István bocsánatot kér nagyapja nevében a holokauszt miatt. A kormányzó unokája úgy gondolja, hogy a nagyapja nem is hitte el, hogy egyáltalán létezik ilyen.

„Ha valaki úgy érzi, hogy az ő felelőssége volt – és persze ő volt az államfő, úgyhogy talán jogi szempontból felelős is volt –, én legmélyebben a család nevében és a nagyapám nevében (…) bocsánatot szeretnék kérni azoktól, akik szenvedtek. Mert mind emberek vagyunk, mind hibázunk. Lehetetlen, hogy a nagyapám nem hibázott. Persze, hogy hibázott. Csak az Isten tud tökéletesen cselekedni. Úgyhogy nekem illik bocsánatot kérni”

– mondta Horthy Miklós unokája, aki a lap megkeresésére arról is beszélt, a bocsánatkérésre nem vár semmilyen visszhangot, csak fontosnak érezte, hogy kifejezze, amit érez.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp