Nagyapja nevében kért bocsánatot a holokauszt miatt Horthy Miklós unokája

Horthy István meg van győződve arról, hogy nagyapja nem akarta a zsidók kiirtását. De mivel ő volt az államfő, úgyhogy „talán jogi szempontból felelős is volt”.

A Londonban élő Horthy István most először, a Nagyapám: Horthy Miklós című dokumentumfilmben beszélt arról, hogy mit gondol nagyapja a holokausztban játszott szerepéről. Horthy unkája szerint a német megszállást követően kezdődő deportálások idején a kormányzónak már nem volt semmi mozgástere, bár 1944 júliusa és októbere között azért csak sikerült elérnie egy-két dolgot.

Horthy Miklós unokájával, ifj. Horthy Istvánnal

Horthy Miklós unokája meg van győződve arról, hogy nagyapja nem akarta a zsidók kiirtását, és egészen addig nem sejtette, mi történik az elhurcolt zsidókkal, amíg kézhez nem kapta az auschwitzi jegyzőkönyvet 1944. július elején. Ezt követően pedig le is állíttatta a deportálásokat. 

Erről amúgy a történészek egy részének egészen eltérő véleménye van, mint ahogy arról nemrég az Ungváry Krisztián és Szakály Sándor közötti vita kapcsán itt a Kibicen is beszámoltunk:

Ki mondhat ítéletet Horthy Miklós felett? – Kibic Magazin

Jól döntött Horthy Miklós, amikor Magyarországot beléptette a II. világháborúba? Tudott-e arról, hogy mi lesz a deportált zsidók sorsa? A kormányzó felelősségéről Ungváry Krisztián és Szakály Sándor vitatkozott egy jót. A napokban jelent meg Ungváry Krisztián Horthy Miklós – A kormányzó és felelőssége 1920-1945 című könyve, amelyben a történész arra keresi a választ, hogy milyen felelőssége volt Horthynak Magyarország sorsának alakulásában, különösen II.

A dokumentumfilmről hírt adó 24.hu szerint az alkotás legerősebb pillanata, amikor Horthy István bocsánatot kér nagyapja nevében a holokauszt miatt. A kormányzó unokája úgy gondolja, hogy a nagyapja nem is hitte el, hogy egyáltalán létezik ilyen.

„Ha valaki úgy érzi, hogy az ő felelőssége volt – és persze ő volt az államfő, úgyhogy talán jogi szempontból felelős is volt –, én legmélyebben a család nevében és a nagyapám nevében (…) bocsánatot szeretnék kérni azoktól, akik szenvedtek. Mert mind emberek vagyunk, mind hibázunk. Lehetetlen, hogy a nagyapám nem hibázott. Persze, hogy hibázott. Csak az Isten tud tökéletesen cselekedni. Úgyhogy nekem illik bocsánatot kérni”

– mondta Horthy Miklós unokája, aki a lap megkeresésére arról is beszélt, a bocsánatkérésre nem vár semmilyen visszhangot, csak fontosnak érezte, hogy kifejezze, amit érez.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp