Jeruzsálem főrabbija személyesen fejezte ki részvétét a tévedésből lelőtt autista palesztin családjának

Arje Stern rabbi a megbékélés üzenetével érkezett a gyászoló családhoz. A rendőrségnél fogyatékosokat felismerő képzéssel előznék meg a hasonló eseteket.

A 32 éves Ijad Halakot szombaton lőtték le izraeli rendőrök Jeruzsálem óvárosában, miután a kezében lévő mobiltelefont fegyvernek nézték. Halak a felszólítás ellenére nem állt meg, menekülni kezdett, az üldöző rendőrök pedig tüzet nyitottak rá, ekkor érte a halálos lövés. A rendőrök nem találtak fegyvert az áldozatnál, és hamarosan kiderült, hogy a féri autista volt.

Arje Stern főrabbi részvétlátogatáson Ijad Halak családjánál Jeruzsálemben

A tévedés miatt Izrael bocsánatot kért. Amir Ohana belbiztonsági miniszter pedig bejelentette, hogy ki fogják vizsgálni az esetet, amit azzal magyarázott, hogy a rendőröknek másodpercek alatt kell döntést hozniuk egy terror sújtotta térségben, ahol állandó veszély fenyegeti az életüket. A miniszter azt is közölte, támogatni fogja a fogyatékkal élő emberek könnyebb felismerését segítő képzés bevezetését a rendőrségnél.

Ohana korábban meglátogatta volna Halak gyászoló családját Kelet-Jeruzsálemben, de az áldozat apja közölte, hogy nem szeretne az izraeli kormánytól érkező látogatókat fogadni. A családhoz ellátogatott viszont Arje Stern, Jeruzsálem askenázi főrabbija, aki helyi muszlim vezetőkkel is találkozott.

A főrabbi a városi önkormányzat képviselőivel együtt érkezett meg Halak családjához, és elmondta, hogy a béke és a kiegyezés üzenetével jött részvétet nyilvánítani. A lelőtt autista férfi édesapja köszönetet mondott a főrabbinak a részvétlátogatásért.

(JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp