Zsidó boltokat, zsinagógákat rongáltak meg a George Floyd meggyilkolása miatt tüntetők

George Floyd meggyilkolása miatt országszerte tüntetések és rongálások voltak a nagyobb amerikai városokban, de ezek között is kirívó voltLos Angeles egyik zsidó negyedét ért antiszemita vandalizmus.

„Free Palestine” és “f*** Israel.” feliratokat firkáltak zsinagógák falaira Los Angelesben. Antiszemita feliratok olvashatók a magyar zsidókat mentő Raoul Wallenberg szobrán, valamint zsidó tulajdonban lévő üzleteket rongáltak meg a város Fairfax nevű zsidó negyedében, amelyet 1953 óta zsidó polgármester irányít.

George Floyd meggyilkolása miatt országszerte tüntetések és rongálások voltak a nagyobb amerikai városokban, de ezek között is kirívó volt a Los Angeles-i Fairfax negyedet ért antiszemita vandalizmus, írja a jta.org.

„Súlyos bűncselekmények érték tegnap közösségünket. A tiltakozások álarca mögé bújó gyújtogatók és fosztogatók egyértelműen antiszemita indíttatásból romboltak”, mondta Paul Koretz a városnegyed jelenlegi tanácsosa.

A vandálok számos épületet, boltot megrongáltak. Azonban a környék egyik híres üzlete, az 1931 óta működő Canter’s deli érintetlen maradt. A díjnyertes fánkjairól és zsidó deli szendvicseiről ismert boltot Marc Canter és munkatársai okos stratégiája óvta meg, amelyet az 1992-es Rodney King felkelések óta alkalmaznak ilyen helyzetkeben.

Canter egy interjúban elmondta, hogy a Black Lives Matter nevű mozgalommal szolidáris feliratot helyeztek ki az üzletre, és a bolt vizes palackokat adott ingyenesen a tiltakozóknak és a rendőröknek is. Ezen kívül az étterem megengedte a tüntetőknek, hogy használják a mellékhelységeket és ételt is vásárolhattak itt.

„Fontosnak tartjuk a szólásszabadságot, és minden békés kezdeményezést”, mondta Canter. „Vannak viszont olyanok, akik az igazi tüntetők közé keveredve előnyt próbálnak kovácsolni a helyzetből, és egyáltalán nem a tüntetés valódi célja miatt vannak a helyszínen.”

Ennek ellenére Canter azt mondta, érti, miért fordult erőszakba a békés tünetés.

„A koronavírus járvány miatt óriási a feszültség az emberekben. Sokan elvesztették a munkájukat, nehéz megmaradniuk a békés keretek között”, tette hozzá.

A Fairfax negyed korábban Los Angeles zsidó negyede volt. A városba érkező első zsidók Los Angeles keleti oldalán telepedtek le a 19. században, de a második világháború után visszatérő katonák a Fairfax negyedbe mentek. A következő évtizedekben orosz zsidók és izraeliek is érkeztek a városnegyed főként ortodox közösségeibe. 1953-ban a negyed 60%-a zsidó volt. A gazdagabb zsidók később Beverly Hills-be költöztek és a még tehetősebbek San Fernando Valley-be, míg az ortodoxok újra Los Angeles déli részére mentek.

Nagyjából 600.000 zsidó él Los Angelesben, ez a világ második legnépesebb zsidó városa New York után. A harmadik helyen Tel Aviv áll.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp