Náci-mentessé teszik Hitler szülőházát

Adolf Hitler szülőháza Braunau am Inn-ben áll, amelyen a nácik korábban bizonyos átalakításokat hajtottak végre. Most a hatóságok semlegesíteni akarják az épületet, hogy minél kevésbé legyen ez vonzó gyülekezőhely a neonácik számára.

Építészetileg veszik elejét annak, hogy az épületnél neonácik gyülekezhessenek. Az átépített épületben nem lesz emlékszoba, sem emléktábla, a ház előtt jelenleg látható emlékkő is múzeumba kerül – közölték az osztrák hatóságok.

emlékkő az épület előtt

Hermann Feiner, a belügyminisztérium illetékese szerint a tervpályázat célja a hely teljes „semlegesítése” volt. Az épület a lehető legegyszerűbb, legjelentéktelenebb külsőt kapja. Mint közölték, a győztes pályázó, a vorarlbergi Marte.Marte tervezőiroda is a koncepció egyszerűségével nyerte meg a zsűrit.

Az átépítés megtervezésére egész Európából lehetett pályázni, Stefan és Bernhard Marte pályázata 11 másik tervezőirodát utasított maga mögé. A testvérpár irodájának tervei szerint az épület külső megjelenése nagyon visszafogott lesz.

az új tervek

Az átalakítás után a rendőrség költözik az épületbe, ahol életének első néhány hónapját töltötte a későbbi náci diktátor. A korábbi tulajdonost hosszú pereskedés után 800 ezer euróval kártalanította az osztrák szövetségi állam, az átépítésre további 5 millió eurót (1,7 milliárd forintot) költenek.

Az átalakítás befejezését 2022 végére tervezik, a rendőrség várhatóan 2023-ban veheti birtokba a német határnál fekvő hírhedt braunaui épületet, amely a korábbi években iskolaként és fogyatékosok segélyhelyeként működött.

Ausztriának sokáig tartott, míg feldolgozta saját történelmének ezt az elemét, de most már a helyes úton járunk – mondta a keddi sajtótájékoztatón Karl Nehammer osztrák belügyminiszter.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp