95 éve született Tony Curtis 

95 évvel ezelőtt a mai napon született a Van aki forrón szereti magyar zsidó származású sztárja, Tony Curtis amerikai filmszínész.

Bernard Schwarz néven New Yorkban született 1925-ben szegény magyar zsidó bevándorlók gyermekeként, szülei Mátészalkáról vándoroltak ki az Egyesült Államokba. Bernard középiskolai tanulmányait a második világháború szakította félbe, 1943-tól a haditengerészetnél szolgált. Leszerelése után színészetet tanult, off-Broadway színházakban lépett fel, majd 1948-ban Hollywoodba szerződött. A filmekben először James Curtis, majd Anthony Curtis, végül Tony Curtis néven szerepelt.

Tony Curtis

Az ötvenes években ragyogott fel a csillaga Hollywoodban. A jó kiállású sztár tehetségét először A siker édes illata című 1957-ben készült drámában csillogtatta meg. Ebből az időszakból valók további olyan emlékezetes filmjei, mint a Van, aki forrón szereti című vígjáték, amelyben Marilyn Monroe-val és Jack Lemmonnal játszott, A megbilincseltek, amelyért 1959-ben Oscar-díjra jelölték vagy a Spartacus. Ezekben az években nyerte el kétszer is a legkedveltebb férfi filmsztár kategóriában a Golden Globe-díjak között adományozott Herrietta-díjat.

Híres filmszerepei között emlegették a Houdinit, a Trapézt, A bostoni fojtogatót vagy Az utolsó filmcézárt. Curtis több mint 140 produkcióban szerepelt a kalandfilmektől a romantikus vígjátékokon át a drámákig. Filmszínészként generációja egyik legendás bálványa lett. Pályafutását azonban egy időben beárnyékolta a kokainnal és az alkohollal folytatott küzdelme.

Nagy szoknyabolond hírében állt, barátnői között emlegették Monroe-t és Natalie Woodot is. Élete során hatszor nősült. Egy ízben azt mondta: „Mindaddig nem látszom halottnak, amíg olyan nővel vagyok, aki elég idős hozzá, hogy a feleségem legyen.” Hatodik, utolsó felesége, Jill Vandenberg 46 esztendővel volt fiatalabb nála.

Több gyermeke is született, közülük Jamie Lee Curtis hollywoodi filmcsillag a legismertebb. A színésznő nem volt jó viszonyban apjával, Curtis később maga is elismerte, hogy apaként kudarcot vallott.

A hetvenes években Minden lében két kanál című tévésorozata aratott átütő sikert, amelyben Roger Moore-ral alkotott ütős párost. A nyolcvanas évek végére filmes és tévés szerepei megritkultak, és ő egyre inkább a festészet felé fordult. 1989-ben egy Los Angeles-i kiállítása első napján több mint egymillió dollárért keltek el munkái.

„A festés többet jelent nekem, mint bármely szerep, amit valaha kaptam”

– mondta egy nyilatkozatában.

A filmvilágtól elszakadt Curtis végül Las Vegasban telepedett le. Készített egy ötven éven felülieknek szánt testedző videót, ami 1989-ben jelent meg. A kaliforniai-nevadai határon műlovarnő feleségével, Jill-lel lómenhelyet hozott létre elhagyott, bántalmazott lovak számára.

Tony Curtis és Jack Lemmon a Van, aki forrón szereti című filmben (Fotó: Wikipedia)

A színész 1994-ben szívbillentyű műtéten esett át. Hetvenedik születésnapja előtt megírta önéletrajzi kötetét – mint mondta – azért, hogy ne csak mások ítélkezzenek fölötte.

Tony Curtis többször járt Magyarországon, egy ízben Mátészalkára is ellátogatott, ahonnan családja származott. 1988-tól díszelnöke volt a Dohány utcai zsinagóga rekonstrukciójának elősegítését célzó Emanuel Alapítványnak, amelyet anyagilag is támogatott. A filmsztárt 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével tüntették ki. Utoljára 2009 áprilisában járt Magyarországon, amikor a könyvfesztiválon bemutatta Hollywood hercege című önéletrajzát, valamint festményeit.

85 évesen, nevadai otthonában, álmában érte a halál. Felesége, Jill karjai között hunyt el szívroham következtében.

(MTI, Wikipédia)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp