Minden idők egyik legborzalmasabb zsinagógai vandál támadása történt

Vécébe tömött imasálakat és szétszaggatott Tóratekercseket találtak a helyszínre érkezők egy montreáli zsinagógában.

Vandálok rongáltak meg egy kis montreáli zsinagógát, miután az épület hetekkel ezelőtt bezárt a koronavírus járvány miatt.

A Kol Yehouda szefárd közösség zsinagógájában többek között imasálakat és tfillineket tömtek a vécékbe, Tóratekercseket téptek szét, majd a maradványokat szétszórták a földön, valamint más vallási kegytárgyakat is megrongáltak a támadók. Ezen kívül olvashatatlan antiszemita graffitiket firkáltak a falra.

A kis zsinagógai közösség egy főként zsidók lakta Cote St. Luc környéken áll egy magánterületen.

A rendőrség vizsgálatot indított a támadás ügyében, és valószínűleg gyűlöletbűncselekményként fognak nyomozni, elsőként azonban ki kell deríteniük, pontosan mikor is történt a támadás.

„Senki sem tud úgy bemenni az épületbe, hogy ne érintse meg, amit ott bent lát”, mondta Ralph Amar, a közösség egyik tagja, aki felfedezte a rongálást múlt hét szerdán, amikor beugrott, hogy magához vegyen néhány szükséges eszközt Sávuot ünnepének megtartásához. Kegyetlen mészárlásnak nevezte az esetet.

David Birnbaum a helyi parlamenti képviselő is gusztustalan és gyáva tettnek minősítette a támadást.

A B’nai Brith kanadai vezetője, Michael Mostyn megdöbbent ezen a visszataszító antiszemita támadáson, amely épp Sávuot, vagyis a Tóraadás ünnepnapja környékén történt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp