Karácsony: Budapest nem tűri a rasszista uszítást

A rendőrségi tiltás ellenére zavartalanul vonultak szélsőséges csoportok Budapest belvárosában. A főpolgármester szerint a hatóságnak meg kellett volna akadályozni, hogy nácik dúlják fel a város rendjét.

Csütörtökön mindegy két- háromezer fociultra, illetve más szélsőjobbos csoportok tagjai vonultak „cigánybűnözést” skandálva a Deák téren. Az eseményt a volt jobbikosokból alakult Mi Hazánk nevű párt szervezte azért, hogy a hétvégi késelés áldozatira emlékezzenek, illetve a „cigánybűnözés” ellen tiltakozzanak. A rendőrség ugyan a járványügyi szabályokra hivatkozva nem engedélyezte az eseményt, azt ennek ellenére mégis zavartalanul megtarthatták.

A Mi Hazánk demonstrációja a Deák téren (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A hétvégén a Deák téren két társaság verekedett össze, amikor az egyik fiatal kést vett elő, és leszúrta a másik társaság két tagját, akik belehaltak sérüléseikbe. Mindkét áldozat valamilyen szurkolói csoport tagja volt, innen jött, hogy tegnap több ultracsoport is a megemlékezésre érkezett. Erre telepedett rá a szélsőjobboldali Mi Hazánk, miután az a hír terjedt el, hogy az elkövető cigány származású, miközben erre eddig semmilyen bizonyíték nem került elő.

A radikális párt a demonstráción szibériai bérrabtartást követelt, illetve azt, hogy a roma integráció helyett inkább „Horthy csendőrségét” állítsa vissza a kormány. A 444-nek nyilatkozva a párt vezetői azt is elmondták, hogy nem érdekli őket, hogy az elkövető roma volt, vagy sem, szerintük ugyanis a „cigánybűnözés” nem köthető származáshoz. 

Karácsony Gergely a Facebookon reagált a tegnapi eseményekre. A főpolgármester bejegyzésében azt írtja: 

„Budapest nem tűri a rasszista uszítást, sem itt, sem máshol nincs helye ennek a szottyos gyűlöletnek.” 

Karácsony szerint „semmilyen tragédia nem lehet ürügy a megfélemlítésre, az önbíráskodásra. Nem a békés véleménynyilvánítást kell büntetni a hatóságnak, hanem megakadályozni, hogy nácik dúlják fel a város rendjét.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp