13 százlékkal emelkedett az antiszemita bűncselekmények száma Németországban

A legnagyobb fenyegedést a zsidókra a szélsőjobbosok jelentik a német belügyminiszter szerint. A szélsőjobbos AfD szerint viszont a kormány el akarja titkolni a muszlim antiszemitizmust.

Tavaly 2 032 antiszemita bűncselekményt regisztráltak Németországban, ami 13 százalékos emelkedést jelent a 2018-as adatokhoz képest, közölte szerdán Horst Seehofer belügyminiszter. A Politico híradása szerint Seehofer arról is beszélt, hogy az esetek 93 százalékáért szélsőjobboldali elkövetők a felelősek.

Megemlékezés a hallei zsinagóga elleni támadásra

A statisztika azt az esetet is tartalmazza, amikor jom kippur napján egy felfegyverkezett szélsőséges terrorista Halle városában egy zsinagógába próbált bejutni. Miután ez nem sikerült neki, két járókelőt meggyilkolt az utcát.

Josef Schuster, a németországi Központi Zsidó Tanács elnöke úgy látja, hogy a hallei merénylet jelzésértékű volt. A közösségi vezető a Politiconak elmondta, hogy az antiszemitizmus mindennapossá vált a német zsidóság számára. Az interneten minden korlátozás nélkül ömlik a zsidóellenes gyűlölet, de a zsidóság elutasítása az utcákon és az iskolákban is komoly problémát jelent.

A koronavírus-járávány erre csak rátett egy lapáttal. Az összeesküvés-elméletekben hívők és a járványügyi intézkedések ellenzői még a holokauszt relativizálásától sem riadnak vissza, nyilatkozta Schuster.

A szélsőjobboldali AfD párt elnökhelyettese, Beatrix von Storch nemtetszését fejezte ki a belügyminiszter által bemutatott statisztikával kapcsolatban. Szerinte Seehofer csak a mainstream politikailag korrektnek számító állításait ismételgeti, miszerint az antiszemitizmus a jobboldalról érkezik. Ezzel pedig a miniszter a muszlim zsidóellenességet próbálja eltitkolni.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp