Magyarországon is jelen lévő JDC 53 munkatársától válik meg világszerte

A koronavírus járvány kezdete óta a JDC a legszegényebb zsidó közösségeket segíti a világ különböző pontjain, hogy átvészeljék az egészségügyi és gazdasági krízist.

A segélyszervezet, amelyet sokan Joint-ként (azaz American Jewish Joint Distribution Comittee), ismernek a múltból, most megszorításokat kénytelen végrehajtani, mivel pénzügyi nehézségek alakultak ki a szervezetnél a járvány következtében. A JDC a héten 53 munkatársától vált meg – 15-től az USA-ban, és 30 tengerentúli irodájában további 28 főtől, valamint további 50 pozícióra nem vesz fel egyelőre új embereket.

A szervezet összességében 10%-kal csökkenti a munkavállalói számát, valamint 170 millió dolláros adománykeretéből 5 millió dollárral költ kevesebbet és befagyasztja a fizetéseket 2021 végéig.

A JDC vezetése elmondta, hogy ezek a lépések szükségesek volt ahhoz, hogy segíteni tudják továbbra is a legnagyobb bajban lévő zsidó közösségeket.

A JDC 70 országban, többek között Magyarországon is jelen van, és nagyon sok fontos zsidó projekt és intézmény, többek között a Szarvas Tábor, Bálint Ház, MAZS, Jaffe, ZsiFi, Mozaik Hub, Kibic Magazin működését támogatja.

Szarvas tábor

A szervezet megfelelő védőfelszereléssel látta el munkatársait és önkénteseit annak érdekében, hogy folytatni tudják jótékonysági munkájukat, ételt és gyógyszer tudjanak osztani a rászorulóknak, és el tudják látni az idősek gondozását.

A szervezet egyelőre nem csökkenti a munkatársai fizetését. Korábbi vezérigazgatója, David Schizer több mint 900 ezer dollárt keresett 2018-ban, de amióta tavaly decemberben elhagyta a JDC-t, pozíciója betöltetlen maradt.

A megszorítások célja, hogy 16 millió dollárt spóroljanak vele az idei 373 millió dolláros büdzséből. A JDC-hez beérkező adományok várhatóan csökkenni fognak, míg a segély iránti igények növekednek majd.

A JDC már a koronavírus járvány előtt is nehézségekkel küzdött. Miután az előző vezérigazgató tavaly lemondott, feszültségek alakultak ki a további jelölést illetően, amelyre nem volt példa a szervezet 106 éves történetében. Több nagyobb adományozó visszavonta ez idő alatt a támogatását a jta.org hírügynökség szerint.

Michael Geller szóvivő szerint a vezetésen belüli feszültségeknek nincs közük az idei megszorításokhoz, csupán a járvány kitöréséhez.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp