A világ legnagyobb vízsótalanítója épül meg Izraelben

A Szorek 2. elnevezésű létesítmény mintegy 35 százalékkal fogja növelni Izrael édesvíz-termelését. Az építési tender körül az USA és Kína közötti ellentétek is megjelentek.

Az évi 200 millió köbméter édesvíz előállítását célzó Szorek 2. mintegy 35 százalékkal fogja növelni Izrael édesvíz-termelését, ha hatodikként csatlakozik a már működő öt, jelenlegi vízsótalanítóhoz. A Palmachim kibuc mellett, a tengerpartnál tervezett üzem a világ legnagyobb ilyen létesítménye lesz.

A Szorek vízsótalanító létesítmény Izraelben

A pénzügyminisztérium közleményt adott ki, miszerint az IDE Technologies, a német KFW Bank, az Európai Beruházási Bank (EIB), és az izraeli Bank Leumi nyerte el közösen a két éve meghirdetett PPP pályázatot, (köz- és magánszféra partnersége, Public Private Partnership – PPP) . A bankok mintegy 150 millió eurót (több, mint 50 milliárd forintot) biztosítanak az építkezéshez.

Az IDE ajánlata példátlanul kedvező volt a közlemény szerint, köbméterenként mintegy 1,45 sékelért (mintegy 130 forint) ígérte az édesvíz termelését, ami mintegy 0,65 sékellel (közel hatvan forint) kevesebb a sótalanított vízért jelenleg fizetett legalacsonyabb árnál. Az új vízsótalanítóval az izraeli gazdaság mintegy évi 3,3 milliárd sékelt (közel 300 milliárd forintot) tud majd megtakarítani.

A Ynet úgy tudja, hogy Mike Pompeo, az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere két héttel ezelőtti izraeli látogatásán aggodalmát fejezte ki Kína izraeli gazdasági térnyerése miatt, és azt kérte, hogy ne a kínai pályázó nyerje el a tendert.

Netanjahu nem árul zsákbamacskát az irániaknak – Kibic Magazin

Az izraeli kormányfő fejlett vízgazdálkodási technológiát ajánlott fel Iránnak, amelyet az iráni rezsim vehemensen vissza is utasított. Iránban azonban minden eddigieknél nagyobb a szárazság, az izraeli technológia pedig már bizonyítottan működik. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök múlt hét vasárnap egy Youtube videóban üzent Irán népének.

Egy másik tender eredményhirdetésére is a napokban várható, amelyet az Izraeli Elektromos Művek (Hevrat Hasmal) hirdetett meg a Ramat Hovavban található erőműre, és amelyen a kínai, kormányzati kézben lévő China Harbour Engineering is indult.

Ha a kínai ajánlat lesz a legkedvezőbb, és elfogadják azt, akkor Izrael ismét védekező helyzetbe kerül az amerikaiakkal szemben. Ha viszont elutasítják, azzal Izrael azt üzeni Kínának, hogy az amerikai álláspont elfogadásával Izraelben nem nyerhetnek el infrastrukturális beruházási tendereket.

Pompeo két héttel ezelőtti izraeli látogatása után arról számoltak be, hogy az Egyesült Államok nyomást gyakorolt Izraelre, hogy csökkentse Kína részvételét a helyi infrastrukturális pályázatokon.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp