A Mazsihisz is gyászol Trianon százéves emléknapján

Június 4-én, Trianon századik évfordulójának napján, délután fél öt órakor egy percre leáll a tömegközlekedés Budapesten, hogy ezzel emlékezzen meg a város az elcsatolt területekről, jelentette be Karácsony Gergely. A Mazsihisz is együttérez az elcsatolt területek lakosaival.

A főpolgármester a budapestieket is arra kérte, hogy álljanak meg egy percre június 4-én, délután 16:30-kor, és emlékezzenek a magyar történelem fájdalmas pillanatára, amikor Trianonban döntés született arról, hogy 3,5 millió magyar állampolgár került akarata ellenére idegen fennhatóság alá.

Karácsony Gergely Facebook posztjában a következőket ír

„Vitatkozhatunk arról, mi vezetetett az 1920-as trianoni békediktátumhoz, a történelmi Magyarország felszámolásához. Én azt gondolom, hogy a nagyhatalmak önzése és felelőtlensége mellett ebben jelentős szerepe volt a dualizmus magyar politikai elitjének, korlátozó politikájának is.”, írja Facebook posztjában Karácsony Gergely.

De abban nem lehet vita, hogy száz évvel ezelőtt ordítóan igazságtalan, a nemzetek önrendelkezését sárba tipró döntés született.

„Mi magyarok, száz évvel a döntés után sem érezhetünk ezzel kapcsolatban mást, mint mélységes fájdalmat. Fájdalmat azért, mert kilakoltattak bennünket országunkból, hiszen Magyarország elvesztette területének és nemzeti jövedelmének kétharmadát.”

Karácsony szerint a nagyhatalmak sárba tiporták a nemzeti önrendelkezés jelszavát, és mintegy 400 ezren kénytelenek voltak elhagyni szülőföldjüket, sokuk vasúti vagonokban húzta meg magát hetekig-hónapokig, néha évekig.

A főpolgármester fontosnak tartja, hogy minden eszközzel támogassuk a határon túli magyar közösségeket, de mindezt úgy kell tenni, hogy a környező országok ne érezzék ezt a határok megváltoztatására való törekvésnek.

Trianon vezetett a holokauszthoz

Tegnap a Mazsihisz közleményt adott ki a főpolgármester kezdeményezésével kapcsolatban. Mint írják, tisztában vannak azzal, hogy a zsidó közösség egy része ma is fél a versailles-i, majd párizsi békék igazságtalanságainak emlegetésétől, mivel a revizionizmus lökte Magyarországot Hitler karjaiba, és ez vitte az országot történelme talán legnagyobb katasztrófájába.

1916 őszén székely menekültekkel voltak tele az országutak

Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy mindez nem változtat azon, hogy maga a béke igazságtalan volt. Színmagyar vagy magyar többségű területeket csatolt el, milliókat lökött súlyos és nehéz kisebbségi létbe. S ami később történt, nem kis részben ennek is köszönhető.

„A zsidó történelemből számunkra ismerős a történelmi tájakhoz való kötődés ereje, a kisebbségi kiszolgáltatottság nyomora, és magyar zsidóként mindez közvetlenül is érint bennünket. Magyar zsidó tömegek váltak kettős kisebbségivé a trianoni döntés nyomán.  Mi is gyászolunk, mi is emlékezünk”,

írják a közleményben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp