Elszaporodtak Romániában az antiszemita megnyilvánulások a koronavírus-járvány alatt

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A romániai Elie Wiesel Országos Holokausztkutató Intézet jelentése szerint a koronavírus-járvány alatt elszaporodtak az interneten az antiszemita és kisebbségellenes megnyilvánulások.

A román állam által alapított intézmény számba vette a 2019 január és 2020 április között tapasztalt antiszemita megnyilvánulásokat, amelyek sértik a holokauszt áldozatainak emlékét. 

Antiszemita feliratok a kolozsvári zsinagóga falán 2017-ben

A jelentés készítői aggodalommal állapították meg, hogy a román nyelvű internetes oldalakon, főleg a közösségi oldalalakon elszaporodtak a zsidóellenes megnyilvánulások, a gyűlöletbeszéd, amely valóságos „gyűlölködő közösségeket” hoz létre a virtuális világban. Hozzátették, hogy ezek diskurzusa általában valamennyi kisebbségi közösség ellen irányul, de főként a nemzeti és a szexuális kisebbségek ellen.

Megállapították, hogy a koronavírus-járvány közepette olyan cikkek jelentek meg, amelyek szerint az egészségügy válsághelyzete mögött a zsidók és Izrael állam áll.

A zsidókat is hibáztatják a koronavírus-járvány miatt a magyar kommentelők – Kibic Magazin

A magyar internetezők egy része szerint a kínaiak mellett leginkább a zsidók tehetnek a koronavírus megjelenéséről, derül ki egy hozzászólásokat vizsgáló kutatás eredményéből. A SentiOne kutatócsapata azt vizsgálta meg, hogy az elmúlt hónapokban a koronavírussal kapcsolatban milyen vélemények jelentek meg az egyes társadalmi csoportokról az interneten kommentelő magyarok körében.

„A zsidók elfogadottsága a román társadalomban nagyobb, mint a magyaroké vagy a romáké, de a jelentés is alátámasztja, hogy a társadalom bizonyos rétegeiben latens antiszemitizmus figyelhető meg” – állapítja meg a jelentés.

Úgy vélik, hogy a zsidó emlékművek és jelképek elleni támadások ritkák, de az ahogyan a hatóságok lefolytatják a vizsgálatokat, nem járul hozzá a zsidó közösség biztonságérzetéhez, hiszen sokszor természeti okokat állapítanak meg, vagy kiskorú elkövetőket azonosítanak, akik nem vonhatók felelősségre.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp