Az izraeli külügyminiszter cáfolja, hogy egyetért a magyar migránspolitikával

Kellemetlen helyzet alakult ki Gabi Ashkenazi és Szijjártó Péter telefonbeszélgetése után. A magyar külügyminiszter azt állította, hogy a két ország hasonlóan harcolni kíván az illegális migráció ellen, Ashkenázi azonban tagadta, hogy erről egyáltalán beszéltek volna.

Kisebb diplomáciai krízishez vezetett a 3 napja kinevezett új külügyminiszter karrierjében, hogy Szijjártó Péter azt állította, hogy Magyarország és Izrael hasonló álláspontot képvisel az illegális migráció elleni fellépés szükségességével kapcsolatban is.

Gabi Ashkenazi

A Times of Israel szerint Gabi Ashkenazi cáfolta, hogy egyetértene e téren a magyar féllel, és azt állította, hogy nem is beszélt erről azon a barátságos beszélgetésen, ahol az izraeli külügyminiszter megköszönte Magyarország Izraelnek nyújtott támogatását a nemzetközi fórumokon. A két politikus megállapodott abban, hogy kapcsolatban maradnak.

A magyar közleményben többek között a következő állt:

„Magyarország és Izrael hasonló álláspontot képvisel az identitás megőrzésének, a szuverenitás és a biztonság fontosságának kérdésében, valamint az illegális migráció elleni fellépés szükségességével kapcsolatban is.”

Néhány órával azután, hogy Gabi Ashkenazi tagadta, hogy ilyesmiről beszéltek volna, a Magyar Külügyminisztérium kiadott egy nyilatkozatot, amelyben azt írták, hogy félrefordították azt a részt, ahol az állt, hogy “Jeruzsálem és Budapest egyetért a szuverenitás, a biztonság kérdésében, és abban, hogy cselekedni kell az illegális migráció ellen.” Mint írták ez a magyar fél kijelentése volt.

Szijjártó Péter

A Times of Israel cikke ezután hosszan ír arról, hogy Magyarország megítélése ellentmondásos Európában, és hogy sokak szerint nem tekinthető már demokráciának. Megemlítik a magyar bevándorláspolitikát, amely a cikk szerint szinte teljesen ellehetetleníti, hogy menedékkérők érkezzenek az országba. Ezután a cikk beszél arról, hogy a koronavírus járvány idején Orbán végpont nélküli rendeleti kormányzást vezetett be, és hogy néhány másik kelet-európai országgal együtt már a látszatát sem kívánja fenntartani annak, hogy a demokrácia szabályait betartanák.

Szijjártó Péter a csütörtöki telefonbeszélgetésben biztosította Ashkenazit arról, hogy Magyarország továbbra is blokkolni fogja az Izrael-ellenes nyilatkozatokat a nemzetközi fórumokon.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp