Kinyitnak a zsinagógák Magyarországon

Heisler András, a Mazsihisz elnöke volt a vendége a Kibic Magazint működtető civil szövetségnek, a Zsidó Közösségi Fórumnak. Az online találkozón elmondta, döntött a Mazsihisz arról, hogyan nyitja meg a zsinagógákat a következő hetekben, és beszélt arról, lesz-e idén Zsidó Kulturális Fesztivál.

Heisler András a találkozón elmondta, hogy május 28-án kezdődik Sávuot ünnepe, és mivel az ezt követő szombati mázkir ima sokak számára bír nagy jelentőséggel, ezért május 30-án kinyithatnak azok a budapesti zsinagógák, ahol szabad téren tudják megtartani a szertartást. Ilyen helyszín lehet például a Dohány utcai zsinagóga és az Országos Rabbiképző és Zsidó Egyetem zsinagógája.

Heisler András

A Mazsihisz döntött arról is, hogy június 5-től nyithatnak meg országszerte a zsinagógák, de be kell tartaniuk a megfelelő egészségbiztonsági protokollt. Csak minden negyedik székre lehet majd ülni, ezért azokon a helyen, ahol sokan szoktak együtt imádkozni, előzetesen kell regisztrálni, és ha betelik a létszám, akkor a további jelentkezőket más zsinagógákba irányítják át.

Heisler András azt is elmondta a megbeszélésen, ahol közel 20 zsidó civil szervezet képviselői voltak jelen, hogy a felújított Rumbach zsinagóga megnyitása, avatása november végén, december elején várható.

Eddig kérdéses volt, hogy lesz-e állandó zsinagógai közössége a Rumbach zsinagógának, amely egyben kulturális központként is működik majd.

A végleges döntés szerint nem lesz ilyen állandó közösség, hanem a zsinagóga alternatív imádkozási hely lesz. Ez azt jelenti, hogy minden hónapban lesz 1-2 angol nyelvű istentisztelet, a többi hétvégén pedig jó nevű előadókkal alternatív istentisztelet tartanak olyanoknak, akik a vallást kevésbé gyakorolják, inkább kulturálisan kötődnek a zsidósághoz.

Rumbach zsinagóga

Arra a kérdésre, hogy a reform közösségek használhatják-e maid a Rumbach szakrális terét Heisler elmondta, hogy valószínűleg a rabbitestület fog dönteni arról, hogy kik használhatják ezt a teret. Ő személy szerint elfogadhatónak tartaná, ha a reformközösségek kapnának erre lehetőséget.

A Zsidó Kulturális Fesztivál is szóba került a megbeszélésen. A Mazsihisz elnöke közölte, hogy idén biztosan nem kerül a fesztivál a szokásos módon és nagyságban megrendezésre, még megbeszélések folynak kisebb, alternatív megoldásokról.

Kapcsolódó cikkünk:

Fontos, hogy ki tudjuk mondani, ha valami nem stimmel – Kibic Magazin

Szinte az egyetlen női arc a Mazsihisz és a BZSH háza táján magas pozícióban. Véleménye szerint jól bírja a konfliktusokat, és azért van legitimitása, mert szereti leültetni az embereket az asztal mellé, és törekszik az előrelépésre, megoldásra. Interjú Kiss Henriettel, a Rumbach projekt koordinációs vezetőjével és a BZSH vezető elöljárójával reformokról, felújításról, női szerepekről.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp