Díjnyertes videóban mutatják be a zsidómentő gyermekotthonok történetét a lauderes diákok

A Lauder Iskola területén működött egykor a II. világháború után árván maradt gyerekeket befogadó Gaudiopolis. Az erről készült videó elnyerte a Centropa nemzetközi pályázatának fődíját.

A Lauder Iskola Kék osztályos diákjai által készített videó egy fél éves kutatómunka eredményeként született meg. A kisfilm a Centropa Alapítvány Zsidó emlékek nyomában címmel indított nemzetközi videókészítési versenyére készült. A lauderes diákoknak hat ország 40 pályázója közül sikerült elnyerniük a fődíjat.

Az elágazó ösvények kertje című videóból megismerhetjük, hogyan segített megmenteni védett otthonok létrehozásával zsidó gyerekek százait a Világ Igaza kitüntetésben részesített Sztehlo Gábor evangélikus lelkész. Sztehlo a háború után megalapította a Gaudiopolis gyerekköztársaságot, ahol az árván maradt gyerekek kezdhettek új életet. A korábbi gyermekotthon helyén ma a Lauder Iskola található.

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp